namens Technische Commissie Bodembescherming:TCB ziet kansen bij centrale regie voor monitoren

De kwaliteit, efficiëntie en continuïteit van het monitoren hebben baat bij een centrale regie. Dit is de stellige overtuiging van de Technische Commissie Bodembescherming (TCB). Deze onafhankelijke commissie adviseert de overheid over de technisch wetenschappelijke aspecten van het milieubeleid voor de bodem. Onlangs gaven zij het advies om een centrale regie voor monitoren in het leven te roepen aan Minister Cramer van Milieubeheer, Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat.

In Nederland wordt door verschillende instanties, vaak in opdracht van verschillende overheden en veelal op provinciaal of regionaal niveau onderzoek gedaan naar de toestand van het milieu. Het is onwaarschijnlijk dat deze gegevens op landelijk niveau optimaal kunnen worden ingezet. De TCB heeft TNO een onderzoek laten uitvoeren naar de situatie rond het monitoren van- en effecten in- het compartiment bodem inclusief grondwater. Het onderzoek heeft geleid tot het rapport 'Slim monitoren van bodemkwaliteit'

De TCB pleit op basis van dit rapport voor een centrale regie. Ze sluit daarbij aan bij de stuurgroep Monitoring Milieu, Natuur en Water en de conclusies van de monitoringsconferentie Kwali-Tijd. De centrale regie, zoals de TCB die voor ogen heeft, beheert kwalitatief goede monitoringgegevens in een databank en maakt deze toegankelijk voor anderen. De kracht en meerwaarde van de centrale regie liggen in de faciliterende taken die de TCB aan deze instantie toebedenkt. Naast het beheren, toegankelijk maken, koppelen en statistisch verwerken van de gegevens moet de centrale regie zich specialiseren in proceskennis over de monitorenactiviteiten in het algemeen en hierover adviseren.

De TCB vindt het voor de hand liggen dat de centrale regie op landelijk niveau wordt ingericht of wordt aangesloten bij een bestaande structuur. Een zekere status ten opzichte van de monitorende partijen en voldoende financiële middelen om de centrale regie in te richten zijn daarbij een essentiële voorwaarde, aldus de TCB.

Meer weten?

Het advies monitoren TCB S34 (2007) is evenals het rapport 'Slim monitoren van bodemkwaliteit' te downloaden via de website www.tcbodem.nl.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed