Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Erasmus Universiteit wint opnieuw Royal Haskoning Chess Challenge

Op zaterdag 9 juni is de finaleronde gespeeld de Royal Haskoning Chess Challenge 2007. Dit is het Nederlands Kampioenschap voor studententeams.

Op grond van de ratingpunten was de Rijks Universiteit Groningen licht favoriet. In de finale ontbrak eerste bordspeler grootmeester Jan Werle echter en dat was een flinke aderlating. De tweede grootmeester in het team, Sipke Ernst, moest nu proberen zijn team alsnog naar de Canadian Open in Ottawa te loodsen.

Zover kwam het bij lange na niet. Het team uit Groningen leed in de tweede ronde een onverwachte nederlaag tegen de TU Delft (1-3). In de slotronde bleek het ongeslagen team van de Erasmus Universiteit veel te sterk. Het werd 3½-½. Het team van de Erasmus Universiteit Rotterdam verdiende naast de Nederlandse titel ook een geheel verzorgde uitzending naar de Canadian Open in Ottawa (7-15 juli 2007).

De tweede plaats in het toernooi ging naar de Technische Universiteit Delft. Groningen werd derde en de vierde plaats was voor het combinatieteam van de Universiteit Maastricht/Hotelschool.

De winnaars van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van links af Timon van Dijk, Alexander van Beek, Rick Lahaye, Chiel van Oosterom, Jan Smeets en de heer Ernst Merks van de sponsor van de Canadareis, Novio Pontis.

Topscorer van het toernooi werd grootmeester Jan Smeets (Erasmus) met 5½ uit 6. Andere goede prestaties waren er voor Rcik Lahaye (5 uit 6, Erasmus Universiteit) en Marten Wortel (4½ uit 6, TU Delft).

Gedetailleerde informatie is te vinden op de toernooisite.
---

De scholenkampioenen zijn bekend

In Nijmegen is op zaterdag 9 juni de finale gespeeld van het Royal Haskoning Nederlands Kampioenschap schoolschaken. Er werd weer fanatiek geschaakt en de finale verliep soms ongekend spannend. Zesvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely luisterde het toernooi op als eregast. Hij gaf ook een simultaan voor relaties van de sponsor en andere aanwezigen.

Voortgezet Onderwijs I
Spannender dan het slot van het Voortgezet Onderwijs I kan een finale niet zijn. Alle drie teams eindigen met drie matchpunten. Daar kan nog aan worden toegevoegd dat de nummers 1 en 2 in de slotronde beide verloren. Het Driestar College uit Gouda (RSB) behaalde desondanks de meeste bordpunten en behield zijn eerste plaats. Het Keizer Karel College uit Amstelveen (SGA) werd tweede. Topscorer van het toernooi werd Reint van der Knijff, tweede bordspeler van Driestarcollege met een fraaie 8½ uit 9.

Het winnende Driestar College

Voortgezet Onderwijs II
In deze categorie was het Praedinius Gymnasium uit Groningen (NOSBO) in de breedte duidelijk de sterkste. Aan de borden drie en vier wonnen ze zelfs alle partijen. Tweede werd het team van het Christelijk Gymnasium Utrecht, derde het Amsterdams Lyceum. Beide eindigden op flinke afstand.
De prijs voor de beste scores ging naar Evie Warmelink en Milan Heller, beiden van het Praedinius Gymnasium en beiden met 9 uit 9.

Het Praedinius Gymnasium met geheel rechts Evie Warmelink, score 9 uit 9!

Basis Onderwijs
In het basisonderwijs werd een zeskamp gespeeld. Het team van Tangram uit Rotterdam (RSB) was niet te stoppen. Er werden slechts incidenteel wat puntjes gemorst. Zowel op matchpunten als op bordpunten veroverde Tangram een flinke voorsprong. Het team bestond uit Julian en Jan van Overdam, Jan Marco en Peter Alexander van der Poel en Jonathan de Heer.
De tweede plaats ging naar de Zeelsterhof uit Veldhoven met de individuele topscorer Benjamin Bok. Aan het eerste bord behaalde hij de onwaarschijnlijke score van 15 uit 15.

De Tangram met van links af Jan, Jan Marco, Julian, Jonathan en Peter Alexander. Achter hen staat Loek van Wely.

Gedetailleerde informatie is te vinden op de toernooisite.
---