P E R S B E R I C H T

NETGEAR lanceert Open source Wireless-G router

Snelle KWGR614 geeft Linux-gebruikers de vrijheid die ze zoeken

Rotterdam, 11 juni 2007 - NETGEAR, leverancier van geavanceerde netwerkoplossingen, heeft de ideale draadloze router voor Linux-enthousiasten: de KWGR614. Wat ze vinden bij Linux, vinden ze ook bij deze supersnelle breedbandrouter: de vrijheid om naar eigen inzicht aanpassingen door te voeren.

De NETGEAR KWGR614 maakt gebruik van het wireless-G protocol, dat met 54 megabytes per seconde zo'n vijf keer sneller is dan wat veel mensen thuis gewend zijn. Daarnaast ligt de snelheid van WAN naar LAN (lees: van buiten naar binnen) twee keer zo hoog als die van andere wireless-G routers. De KWGR614 functioneert binnen alle 802.11b/g/n-netwerken. Om het maximale uit de router te halen zijn Wireless-G netwerkkaarten in de pc's vereist.

Vrijheid, blijheid
Naast het draadloze gedeelte zijn er ook vier poorten voor bekabelde apparatuur - van pc's tot USB-printservers - aanwezig. Dat de twee antennes afneembaar zijn, is nog maar het begin van de flexibiliteit die deze router Linux-gebruikers te bieden heeft. Net als het besturingssysteem Linux is er bij de KWGR614 sprake van open source: de broncode is vrij toegankelijk, waardoor het mogelijk is veranderingen aan te brengen. Zo kunnen Linux-ontwikkelaars, maar ook hobbyisten, de router aan hun persoonlijke wensen aanpassen.

De handige pc-gebruiker creëert probleemloos zijn eigen firmware voor specifieke applicaties. Zo kan de router speciaal worden ingericht voor de gamer of de frequente VoIP-beller, de beveiliging van het thuisnetwerk kan nóg verder worden dichtgetimmerd en ook aan de signaalsterkte valt op deze manier te sleutelen.

Dubbele muur
Of die beveiliging nog wel beter kán, dat is de volgende vraag. Tussen het wereldwijde web en de computerapparatuur zitten namelijk twee dikke muren. De SPI-firewall fungeert als poortwachter: alleen het legitieme, vertrouwde verkeer wordt doorgelaten, terwijl de rest - in ieder geval tot nader order - buiten de deur wordt gehouden. De NAT-firewall zorgt er verder voor dat het thuisnetwerk adequaat wordt afgeschermd.

Wie draadloos gebruik wil maken van de router, moet zich voorts legitimeren met een versleuteld wachtwoord om door de WPA2/PSK-beveiliging heen te komen. Ook waarmerking met het voor iedere pc unieke MAC-adres behoort tot de mogelijkheden.

Overigens kunnen ook mensen die géén gebruik maken van Linux hun voordeel doen met de NETGEAR KWGR614. De router is te gebruiken met elk besturingssysteem dat het TCP/IP-protocol ondersteunt, dus óók de meeste Windows-versies.

Netgear
Netgear (Nasdaq: NTGR) ontwerpt geavanceerde netwerkproducten die voorzien in de specifieke behoeften van kleine en middelgrote ondernemingen en van thuisgebruikers. Het productaanbod van het bedrijf telt ongeveer 100 producten waarmee gebruikers hun Internetverbinding, randapparaten, bestanden, digitale multimedia content en toepassingen kunnen delen en gebruiken met meerdere computers en andere apparaten met Internettoegang. In juni 2006 is Netgear voor het tweede achtereenvolgende jaar door Business Week opgenomen in de lijst 'Hot Growth 100' van de snelstgroeiende bedrijven in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor van Netgear bevindt zich in Santa Clara, Californië. Het Benelux-kantoor is gevestigd in Rotterdam. Meer informatie is te vinden op www.netgear.nl.



Ingezonden persbericht