Junior 8-deelnemers praten met leiders G8 11 juni 2007, New York - Vorige week werd in het Duitse Wismar de Junior 8 gehouden. Aan deze bijeenkomst namen 74 jongeren uit 18 landen deel. Ze spraken met elkaar over allerlei problemen waarmee de wereld worstelt. Problemen waarmee vooral kinderen geconfronteerd worden. Een delegatie van de Junior 8 mocht de uitkomsten van de bijeenkomst voorleggen aan de leiders van de G8, die ook in Duitsland aan het vergaderen waren.

De delegatie van de Junior 8, vlak voor de ontmoeting met de leiders van de G8. Foto: Unicef/2007/Herrmann De delegatie van de Junior 8, vlak voor de ontmoeting met de leiders van de G8. Foto: Unicef/2007/Herrmann

Negen jongeren mochten drie kwartier lang praten met de leiders van de G8 (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland, Groot-Brittannië en de VS), die bijeen waren in Heiligendamm. Zij brachten een belangrijke boodschap over: "We weten dat de wereld van vandaag onze generatie met een moeilijke erfenis belast. Tijdens deze derde Junior 8-bijeenkomst hebben we samengewerkt om ervoor te zorgen dat deze erfenis wat minder zwaar zal zijn."

Aanbevelingen voor G8
De deelnemers aan de Junior 8 hebben een gezamenlijke verklaring opgesteld, waarin ze op allerlei gebieden aanbevelingen doen. Onder meer de economische ontwikkeling van Afrika, de klimaatverandering, een efficiënt gebruik van energiebronnen en hiv en aids zijn daarbij aan bod gekomen. Deze onderwerpen zijn ook door de leiders van de G8 tijdens hun eigen bijeenkomst besproken. De Junior 8-deelnemers vragen de leiders van de G8 in hun verklaring dringend om de volgende maatregelen:


* In Afrika moet geïnvesteerd worden in de infrastructuur, zodat mensen makkelijker aan het werk kunnen en ook ziekenhuizen en scholen beter bereikbaar zijn..

* Het wereldwijde fonds dat malaria, tuberculose en aids bestrijdt moet meer geld krijgen en programma's die hiv-besmettingen voorkomen, moeten worden uitgebreid.

* De VN heeft een samenwerkingsverband voor duurzaam ondernemen opgezet, waarbij VN-organisaties en onder meer bedrijven zich sterk maken voor het uitbannen van kinderarbeid, het milieu en mensenrechten. Dit initiatief moet brede navolging krijgen.
* Er moet geïnvesteerd worden in milieuvriendelijke technologieën om de gevolgen van de klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken.

De leiders van de G8 met de negen afgevaardigden van de Junior 8. Foto: REGIERUNGonline/Kühler
De leiders van de G8 met de negen afgevaardigden van de Junior 8. Foto: REGIERUNGonline/Kühler

Voordat de delegatie van de Junior 8 met de leiders van de G8 om de tafel ging zitten, had ze eerst nog een ontmoeting met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en met Unicef Ambassadeur Sir Roger Moore.