VVD


11-6-2007

Dezentjé: Teveel betaalde zorgpremie moet binnen één maand terug

`Voor de VVD is het geduld op'. Dat zegt Ineke Dezentjé Hamming (belastingwoordvoerder VVD) over de vertraging die is opgelopen in de teruggave van teveel betaalde zorgpremie aan tienduizenden Nederlanders.

De VVD zal morgen twee moties indienen om staatssecretaris de Jager van Financiën te dwingen de teveel betaalde premie snel terug te storten aan de gedupeerden.

Vorig jaar zegde de staatssecretaris een kleine groep gepensioneerden toe dat zij de teveel betaalde premie over 2006 al in datzelfde jaar terugkregen. Tienduizenden andere belastingbetalers zouden het bedrag echter pas in 2007 terug ontvangen. Nu blijkt dat bij de voorlopige aanslag over 2007 de teruggave nog steeds niet is verwerkt, is voor de VVD de maat vol.

Volgens Dezentjé Hamming heeft de staatssecretaris zijn werk niet goed gedaan. Zij eist daarom morgen dat het bedrag binnen één maand mét heffingsrente wordt teruggestort. Dezentjé Hamming: `De VVD wil dat de gedupeerden zo snel mogelijk krijgen waar ze recht op hebben, én wel direct via de fiscus in plaats van via de uitvoerende instanties. Deze mensen hebben lang genoeg gewacht en mogen niet nog eens de dupe worden van bureaucratisch geneuzel en problemen bij de Belastingdienst!

Het teveel betalen van inkomensafhankelijke zorgpremie doet zich voor bij personen met meerdere inkomstenbronnen en een inkomen boven de EUR 30.015,=. Inkomensafhankelijke zorgpremie wordt namelijk geheven over een maximumbedrag van EUR 30.015,=. In het geval van meerdere pensioenen, uitkeringsinstanties of werkgevers wordt de premie daardoor bij sommige mensen hoger berekend dan men wettelijk verplicht is te betalen. Via een tweede motie eist de VVD dat de regering met een sluitend heffingssysteem komt om te voorkomen dat in de toekomst soortgelijke problemen optreden.

maandag 11 juni 2007

Voor nadere informatie: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl