Onderzoek NIFV en TNO geluidsschermen Betuwelijn

11.06.2007 / 17:24 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Tno

Tno

Dit is een gezamenlijk persbericht van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV)en TNO

In opdracht van het Rijk en gemeenten onderzoekt het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) de mate waarin geluidsschermen van de Betuwelijn het veiligheidsniveau voor omwonenden (de zogenoemde externe veiligheid) beïnvloeden en welke mogelijke oplossingsrichtingen er zijn. TNO is pas later betrokken bij een deel van dit onderzoek omdat een eerder onderzoek naar deze aspecten naar de mening van de betrokken bestuurders aanvulling behoefde.

TNO voert dit onderzoek uit volgens de met opdrachtgever het NIFV afgesproken planning; er is geen sprake van dat het TNO-rapport vertraagd is. TNO zal alles op alles zetten zo spoedig mogelijk de aanvullende gegevens te presenteren. Naar verwachting is dat eind juli.

Geluidsschermen hinderen de inzet van hulpverleningsdiensten bij incidenten altijd in bepaalde mate. Dit geldt voor het landelijke spoornet en dus ook voor de Betuweroute.

In de overeenkomst die de betrokken burgemeesters en de minister van Verkeer en Waterstaat 15 december 2006 hebben gesloten is aangegeven dat het onderzoek naar de schermen en resultaten ervan geen belemmering voor opening van de Betuweroute zijn. Voorlopige conclusie destijds van het NIFV en TNO is dat de geluidsschermen wel de brandweerinzet hinderen en vertragen, maar dat dit in de meeste scenario's geen negatief effect heeft op het externe veiligheidsniveau. Slechts bij enkele wijzen waarop een brand kan optreden (brandscenario's), wordt de kans op escalatie van de brand vergroot door de geluidsschermen. Voor deze specifieke scenario's (waarop het gezamenlijke onderzoek van NIFV en TNO zich nu richt) is de kans dat ze optreden echter op de Betuweroute echter beduidend kleiner dan op de rest van het spoor.

Op dit moment wordt door NIFV en TNO nader onderzocht met welke maatregelen deze restrisico's verkleind kunnen worden.


Noot voor de redactie,