PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL 11 JUNI 2007.

'Wel pardon voor partner en kinderen oorlogsmisdadigers'

In brief aan staatssecretaris van Justitie Albayrak vraagt Amnesty aandacht voor de familieleden van personen die niet onder de pardonregeling vallen vanwege vermeende oorlogsmisdrijven.

Amnesty International deelt de mening van de Nederlandse overheid dat voorkomen moet worden dat Nederland gastland wordt voor oorlogsmisdadigers. Indien er personen worden aangetroffen jegens wie serieuze verdenkingen bestaan dat zij oorlogsmisdrijven hebben gepleegd, moet berechting vooropstaan. In de brief aan staatssecretaris Albayrak zet de organisatie uiteen waarom familieleden van vermeende daders, terwijl er geen uitzicht bestaat op een snelle wijziging in het land van herkomst die terugzending mogelijk maakt, in het bezit gesteld zouden moeten worden van een verblijfsvergunning.

Rechten van het Kind Aan de belangen van partner en kinderen wordt in het huidige beleid geen overweging gewijd. Dat beschouwt de organisatie als een omissie. Amnesty meent dat er goede redenen zijn, vanuit bijvoorbeeld het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind om aandacht te besteden aan de specifieke belangen van het kind. Amnesty is van mening dat de redengeving om partner en kinderen te blijven uitsluiten niet dezelfde kan zijn als die ten aanzien van de betrokken persoon.

Vraag om uitzondering Amnesty International acht het in beginsel onwenselijk dat de onzekere situatie van de betrokken familieleden voortduurt, en vraagt zich af of er toch geen uitzonderingen mogelijk moeten zijn op deze algemene uitsluiting. Onschuldige partners en kinderen kunnen niet tot in lengte van dagen de gevolgen dragen van de vermeende daden van de vader of moeder.

Noot voor de redactie-