Ingezonden persbericht


Jonge Socialisten in de PvdA

Datum: 11 juni 2007

Onbetaalbare collegegelden voor studenten van buiten EU

De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) zijn tegen de verhoging van collegegelden voor studenten van buiten de EU. Deze verhoging maakt het voor studenten uit ontwikkelingslanden haast onmogelijk om in Nederland te studeren. Zo is het collegegeld voor hen aan de Universiteit van Amsterdam per september 2007 opgelopen tot negenduizend euro per jaar. Vooral de grote populatie Surinaamse studenten heeft hier onder te lijden. Deze situatie komt voort uit een Europees convenant waarbij de Europese lidstaten elkaar vergoeden voor studenten die buiten hun eigen lidstaat studeren. Hoewel de JS blij zijn met de vergrote mogelijkheden die dit schept voor Europese studenten, zijn ze bang voor het afsluiten van de Europese studentenmarkt voor niet-Europese studenten.

Dit zou een verlies zijn voor de Nederlandse universiteiten omdat hiermee een belangrijk gedeelte van het internationale karakter van studeren verloren gaat. Daarnaast is het erg vervelend en zelfs schadelijk voor de niet-Europese studenten die momenteel in Nederland studeren of van plan zijn om dit te gaan doen.

De JS wijzen verder op de al bestaande regelgeving in Nederland die buitenlandse studenten beperkingen oplegt in hun werkzaamheden. Zo mogen deze studenten vanwege hun studentenvisum maximaal tien uur per week werken. Gezien de hoogte van de nieuwe collegegelden en de oplopende huurprijzen betekent dit dat een student van buiten de EU door de Nederlandse regelgeving niet in zijn eigen levensonderhoud kan voorzien, of wordt gedwongen zwart te werken.

Hiermee wordt studeren in Nederland alleen nog maar toegankelijk voor de 'happy few', wat de JS een zeer onwenselijke situatie vinden. Vooral ook omdat het juist voor ontwikkelingslanden zo ontzettend belangrijk is een hoger kennisniveau op te bouwen.

De JS pleiten er dan ook voor dat voor studenten uit landen die ontwikkelingshulp ontvangen dezelfde collegegelden worden gehanteerd als voor Europese studenten, en roepen PvdA-minister Plasterk op om voor 1 september, de start van het nieuwe collegejaar, maatregelen te nemen om dit te bereiken.

----------

Noot niet ter publicatie: