Toekomst voor de paling:nu of nooit!

11.06.2007 / 17:35 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting reinwater

Stichting reinwater

Amsterdam, 11 juni 2007. Zowel op internationaal als op Europees niveau is vandaag een belangrijke stap gezet voor het voortbestaan van de paling. Volgens Stichting Reinwater blijft Nederland echter achterwege met het nemen van de meest voor de hand liggende maatregel: het stopzetten van de vangst van de geslachtsrijpe palingvrouwtjes, de zogeheten schieralen, die op weg naar zee massaal weggevangen worden voor consumptie.

Vanmiddag 11 juni 2007 zijn twee belangrijke stappen genomen in de bescherming van de paling met zijn bijzondere allure voor onze binnenwateren en onze visserijcultuur.
- De Europese Visserijraad heeft vanmiddag de Europese Verordening ter bescherming van de paling aangenomen en ondertekend.

- De paling is vanmiddag als te beschermen diersoort opgenomen onder het CITES-verdrag van de VN.

Stichting Reinwater is zeer verheugd dat er zo veel overeenstemming is over de noodzaak om de paling te redden. Tegelijkertijd ziet de stichting zich genoodzaakt om te wijzen op het achterwege blijven van concrete nationale maatregelen, die nu met onmiddellijke ingang genomen kunnen worden om de paling te redden. Minister Verburg gaat tot nu toe elk voorstel voor directe maatregelen uit de weg, door te verwijzen naar plannen die nog gemaakt moeten worden.

Volgens de Europese Aalverordening dienen alle lidstaten eind 2008 een beheerplan gereed te hebben met maatregelen, die garanderen dat 40% van de oorspronkelijke hoeveelheid schieraal naar zee kan trekken, uitgaande van een natuurlijke populatie. Stichting Reinwater denkt dat dit alleen haalbaar zal zijn als de vangst op paling een tijdlang helemaal gestopt wordt en als veel van de huidige belemmeringen voor de palingtrek (stuwen en gemalen) opgeheven worden. Dat moet verder uitgewerkt worden in het aalbeheerplan, dat over 1,5 jaar gereed moet zijn.

Dat laat echter onverlet dat we nu al weten welke maatregelen we als no- regret maatregel met onmiddellijke ingang kunnen en moeten nemen als eerste stap om de paling te helpen. Stichting Reinwater staat op het standpunt dat de volgende maatregelen nu genomen moeten worden door de Nederlandse overheid:


- De vangst op schieraal, i.e. geslachtsrijpe palingvrouwen, wordt met ingang van 1 september 2007 verboden, dat betekent een vangstverbod op deze paling in de maanden september, oktober, november en december.

- De uittrek van deze schieraal wordt waar mogelijk gemakkelijker gemaakt, te beginnen met het openhouden van de sluizen in de Brouwersdam (NB: in plaats van de huidige praktijk deze te sluiten om de vissers te helpen deze aal massaal weg te vangen!!)
- Uit het budget, dat door het kabinet gereserveerd is voor het waterbeleid, wordt nu geld gereserveerd voor het opheffen van belemmeringen, die de aal in heel Nederland ondervindt, eerst bij de trek naar het leefgebied, vervolgens bij de trek terug naar zee. Daarmee kan een stimuleringsfonds ingericht worden waarmee bij renovatie, herbouw en/of nieuwbouw van dammen, sluizen en waterkrachtcentrales voorzieningen meegefinancierd worden voor trekvissen als de paling.


---

Noot voor de redactie,