Vilans

zelfmanagement bij ouderen

Vilans-factsheet over zelfmanagement bij ouderen

Utrecht, 11 juni 2007 Ouder worden is niet altijd even gemakkelijk: pensionering, het overlijden van dierbaren, een chronische ziekte. Niet iedereen kan daar goed omgaan. Veel ouderen voelen zich eenzaam. Het bevorderen van zelfmanagement is een van de methoden om hen te helpen weer actief om te gaan met levensgebeurtenissen. De nieuwe Vilans-factsheet Zelfmanagement bij ouderen biedt werkers in de ouderenzorg een compleet overzicht van wat zelfmanagement inhoudt, de theorieën erachter, mogelijke interventies en praktische tips.

Nederlanders worden steeds ouder en de vergrijzing neemt de komende jaren sterk toe. Ouderen die hun leven als zinvol ervaren en zo lang mogelijk actief zijn, zullen minder snel een beroep doen op de gezondheidszorg. Voldoende reden dus om ouderen te stimuleren de regie over hun eigen leven te houden.

Interventies
Een van de interventies die in de factsheet staan beschreven, is het persoonsgerichte tweegesprek. Hierin worden ouderen zich bewust van de kracht en levenservaring die zij in hun leven hebben opgedaan. Het gesprek biedt hen handvatten ook met levensgebeurtenissen op latere leeftijd om te gaan. In de factsheet staan nog veel meer voorbeelden van interventies voor verschillende doelgroepen en situaties.

Bestellen
De factsheet Zelfmanagement bij ouderen kost 15,- en is te bestellen via www.vilans.nl of bij Adrepak, Postbus 45666, 2504 BB Den Haag, telefoon (070) 359 07 20, fax (070) 359 07 01, e-mail vilans@adrepak.nl.