IFAW


Grootste fotomozaïek ter wereld met kop Siberische tijger onthuld tijdens CITES

Wereldleiders opgeroepen om eind te maken aan handel in tijgers

(Den Haag, 7 juni 2007) - Vandaag is in Den Haag een zes meter hoog fotomozaïek van een kop van een Siberische tijger onthuld. Het kunstwerk wordt gevormd door de zelfgemaakte foto's van bijna 25.000 tijgerliefhebbers vanuit de hele wereld. Met het mozaïek worden wereldleiders opgeroepen een eind te maken aan elke vorm van handel in deze dieren. Mensen uit meer dan 140 landen stuurden een foto voor het kunstwerk in.

De Internationale Tijgercoalitie, waarin 35 organisaties samenwerken om tijgers in de vrije natuur te redden, zetten vandaag het grootste tijgermozaïek ter wereld in elkaar voor de deuren van het World Forum Convention Center. Hun boodschap: "Stop de handel in tijgers." Afgevaardigden uit 171 landen nemen hier deel aan de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Uitheemse Dieren en Planten (CITES).

"We denken dat een mozaïek dat is samengesteld uit foto's van tijgerfans een heel krachtig middel is om de
regeringsvertegenwoordigers die hier uit allerlei landen bijeen zijn, eraan te herinneren dat de wereld nauwlettend in de gaten houdt wat er bij CITES gebeurt", aldus Dr. Bivash Pandav, hoofd van het internationale tijgerprogramma van het WWF. "Het lot van de tijgers in de vrije natuur ligt in handen van de overheden die hier zijn vertegenwoordigd. Als die overheden geen serieuze inspanning leveren om het toezicht aan te scherpen en beschermende maatregelen te nemen, is het straks afgelopen met de tijgers."

De in het wild levende tijgers worden steeds meer bedreigd door de Chinese tijgerfokkerijen, waar op dit moment bijna 5.000 in gevangenschap gefokte tijgers worden gehouden. De fokkers dringen bij de Chinese overheid aan op opheffing van het verbod op de handel in beenderen en andere producten van in gevangenschap gefokte tijgers, dat al 14 jaar lang met succes van kracht is. De Chinese delegatie bij CITES gaf deze week een verklaring uit, waarin gesteld wordt dat men zich voorlopig aan het handelsverbod zal houden. De verklaring bevat echter ook een opsomming van de voordelen die men ziet in de handel in producten van in gevangenschap gefokte tijgers.

"Als direct betrokkene bij de strijd tegen tijgerstropers weet ik uit eigen ervaring dat tijgers in de vrije natuur dankzij het Chinese handelsverbod minder te duchten hebben van stropers", aldus Prasanna Yonzon, directeur van Wildlife Conservation Nepal. "Opheffing van het verbod om een handvol investeerders te laten profiteren van de verkoop van tijgerproducten zou de vraag naar die producten alleen maar aanwakkeren. Voor in het wild levende tijgers zou dat de doodsteek zijn. Bovendien zou het voor stropers extra aantrekkelijk worden op wilde tijgers te gaan jagen."

Investeerders in tijgerfokkerijen zullen binnenkort een verzoek indienen om het binnenlands handelsverbod in China op te heffen. De coalitie roept de Chinese regering op dit verzoek af te wijzen, de vele tijgerfokkerijen in China te sluiten en de voorraden tijgerkadavers die op die fokkerijen zijn opgeslagen te vernietigen, zodat deze niet illegaal verhandeld kunnen worden.

Over het fotomozaïek
o Tot nu toe zonden bijna 25.000 mensen uit ten minste 146 landen hun foto's in voor het fotomozaïek van de Internationale Tijgercoalitie. Van de 146 op het mozaïek vertegenwoordigde landen zijn er 142 bij CITES aangesloten.

o Voor de internetversie van het mozaïek kunnen nog tot en met 15 juni foto's worden ingezonden via www.endtigertrade.org.

o Verder zijn er 32.000 handtekeningen verzameld als blijk van waardering voor China, en om het land op te roepen het verbod op de binnenlandse handel in tijgers toch vooral te handhaven.

o Het billboard van mozaïek dat tijdens de CITES-vergadering werd onthuld, heeft een oppervlakte van 36 vierkante meter en is zes meter hoog.

o Vanuit alle landen waar de tijger zijn leefgebied heeft, werden foto's voor het mozaïek ingezonden: China, India, Myanmar, Bhutan, Indonesië, Maleisië, Nepal, Thailand, Bangladesh, Rusland, Laos, Cambodja en Vietnam. o De 10 landen die de meeste foto's inzonden waren Nederland, de Verenigde Staten, Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, India, Indonesië, China, Zweden en Maleisië.

De Internationale Tijgercoalitie is een unieke alliantie van milieu- en dierenwelzijnsorganisaties, belangenverenigingen van dierentuinen, en vertegenwoordigers van de traditionele Chinese geneeskunde. Zij hebben de handen ineengeslagen om unaniem te pleiten voor de beëindiging van de handel in lichaamsdelen en producten van tijgers. Ze bevelen hiervoor handhavingsmechanismen aan die door actuele informatie worden gevoed, alsmede aanscherping van de bestaande handelsverboden. Ook steunt de coalitie een verzoek dat beleidsbepalers binnen de internationale traditionele Chinese geneeskunde aan China hebben gedaan om het succesvol gebleken handelsverbod dat 14 jaar geleden van kracht werd, permanent te maken.

RSS © 2007 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands