KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

11-6-2007

Windsurfer Joeri Passchier beëindigt topsportcarrière

Windsurfer Joeri Passchier (23) heeft na een grondige evaluatie besloten zijn topsportcarrière te beëindigen. De Alphenaar, die tot voorkort door het leven ging als Joeri van Dijk, heeft een
indrukwekkende staat van dienst.

Passchier won twee maal het jeugdwereldkampioen windsurfen in 2000 en 2001. Ook vertegenwoordigde hij Nederland op de Olympische Spelen van Athene in 2004. In 2006 werd Passchier nog tweede op het Europees Kampioenschap in Turkije en vierde op de Wereldkampioenschappen in Italië.

Hij kwam voor het laatst in actie tijdens de Nederlandse Breitling Regatta in mei van dit jaar, hij werd tiende. Daarvoor had Passchier nog een periode van rust ingelast. Na vele jaren van topsport
bedrijven was de windsurfer toe aan een moment van bezinning. Het besluit was om de draad weer op te pakken tijdens de Breitling Regatta (mei 2007) in voorbereiding op het Werelkampioenschap in Cascais (juli 2007).

Maar Passchier moest na de Breitling Regatta eerlijk zijn tegen hemzelf, zijn teamgenoten en coaches. Ik stond na drie dagen op de plank in Medemblik met heel weinig wind en ik kreeg weer heel veel twijfels. Ik dacht bij mezelf, ik vind dit niet leuk en word er niet gelukkig van.

Passchier legt uit. Windsurfen is een prachtig spelletje. Met veel wind lekker knallen en dan is de techniek heel belangrijk. Heerlijk kan het zijn. Maar ik heb nu, na bijna tien jaar in de top, veel moeite om me te motiveren. Zeker met het oog op de windcondities tijdens de Olympische Spelen van China. De sport verandert met heel weinig wind. Er zit minder spelelement in en het wordt een fysieke aangelegenheid. Diegene die het beste kan pompen zal daar winnen.

Bondscoach Jaap Zielhuis ziet een van zijn kanshebbers op een medaille wegvallen. Het is een grote teleurstelling voor ons. Joeri is een hele goede windsurfer. En hij is ook heel goed met weinig wind. Hij heeft er veel gevoel voor. Maar we respecteren zijn beslissing. Er bestaat geen onbegrip, topsporters moeten super gemotiveerd zijn en blijven.