Gemeente Weert

6 juni 2007

CONFERENTIE "BURGERSCHAP IN WEERT IN DE 21STE EEUW"

De gemeente Weert organiseert op 11 juni 2007 in de namiddag een Invitational Conference over 'Burgerschap' in Weert. De bijeenkomst vindt plaats in de Paterskerk aan de Biest in Weert. Ruim 80 personen die actief zijn in de lokale gemeenschap zijn hiervoor uitgenodigd. Het betreft veelal sleutelfiguren afkomstig uit de diverse maatschappelijke segmenten van Weert (burgers, bedrijfsleven, non-profitsector en overheid). Doel is een stevig debat te voeren over het thema 'burgerschap' en te kijken welke koers Weert kan of moet varen om een sociale en zorgzame samenleving te behouden. Deze vraag wordt gesteld in het licht van actuele maatschappelijke ontwikkelingen als de vergrijzing, de krimp van de bevolking, de vermaatschappelijking van de zorg en de introductie van de Wmo die primair inzet op maatschappelijke participatie.

Aanleiding voor de organisatie van de Invitational Conference is een artikel van burgemeester Jacques Niederer van de gemeente Weert in Dagblad de Limburg, editie Weert begin januari 2007. In dit artikel stelt de burgemeester dat burgerschap - zowel de rechten als de plichten van burgers - in de grondwet dient te worden vastgelegd. Daarbij gaat het om kernbegrippen als verantwoordelijkheidsbesef, aansprakelijkheid, respect, burgerzin en het geven van een goed voorbeeld. De taak van de overheid is vooral te inspireren en te activeren. Samen met het maatschappelijke middenveld dient zij een duidelijk en herkenbaar gezicht te hebben: kennen en gekend worden. Dit artikel heeft het nodige stof doen opwaaien. De tijd is rijp voor een ongedwongen debat met vertegenwoordigers van burgers, bedrijfsleven en non-profit organisaties uit Weert.

Nol Reverda, verbonden aan de Hogeschool Zuyd en lector Comparative European Social Research and Theory (CESRT), leidt het thema 'burgerschap' tijdens de bijeenkomst in. Hij staat vooral stil bij de maatschappelijke ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor burgers en de samenleving, de overheid en het maatschappelijke middenveld. Vervolgens wordt onder leiding van Bülent I?ik, adviseur en stadsdeelcoördinator gemeente Eindhoven, het debat gevoerd. De uitkomsten van de bijeenkomst worden betrokken bij de beleidsontwikkeling en activiteiten in het kader van de Wmo en het buurt- en wijkgericht werken dat volgend jaar haar tienjarig bestaan viert.

De bijeenkomst sluit aan bij het huidige gemeentelijke beleid dat steeds meer uitgaat van het adagium 'goed voorbeeld doet volgen'. Op het beleidsterrein mantelzorg en vrijwilligerszorg (Wmo) stelt de gemeente Weert namelijk zijn ambtenaren voor de duur van één jaar in de gelegenheid om ondersteuning te geven aan mantelzorgers. Onder werktijd verrichten zij voor een paar uur per week tot een totaal van 1000 uur vrijwilligerswerk. Met dit initiatief zijn de gemeenten Weert en Nederweert genomineerd voor de Nationale Mantelzorgprijs 2007 die 6 juni 2006 in Utrecht wordt uitgereikt.

Noot voor de pers,