Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
6 juni 2007
nummer:
049
|                                                                              |
Gemeentearchief overgedragen

Op 11 juni aanstaande draagt wethouder A.J. Moerkerke het gemeentearchief 1949 tot en met 1985 van de gemeente Capelle aan den IJssel over aan de gemeentearchivaris mevrouw J. Steenhuis van het Gemeentearchief Rotterdam. Het Gemeentearchief Rotterdam is voor Capelle aan den IJssel aangewezen als archiefbewaarplaats.

De periode is van groot belang geweest voor het Capelle van nu. Tussen 1949 en 1985, een periode waarin de burgemeesters Van Dijk en Van Leeuwen de scepter zwaaiden, groeide Capelle aan den IJssel van ongeveer 8.000 naar bijna 55.000 inwoners. Drie gemeentehuizen werden in deze jaren 'versleten': het oude raadhuis aan de Dorpsstraat, het gemeentehuis aan het Slotplein en het gebouwencomplex aan De Linie. Gedenkwaardige momenten waren onder meer de watersnoodramp in 1953, de discussie in 1967 om Capelle aan den IJssel, Kralingseveer, Prins Alexanderpolder en Ommoord om te vormen tot één gemeente IJsseldam en het sluiten van de begraafplaats aan de Nijverheidstraat in 1974.

Door de overdracht worden de archieven grotendeels openbaar en dus voor iedereen toegankelijk. Wie archiefstukken wil inzien of meer informatie wenst kan terecht op de website van het Gemeentearchief Rotterdam www.gemeentearchief.rotterdam.nl. Kijk u onder het kopje Regio Rotterdam. Het Gemeentearchief Rotterdam is ook gratis te bereiken via telefoonnummer 0800-1545

Uit dienstverlenend oogpunt blijven alle bouwvergunningen uit deze periode met bijbehorende constructies opgeslagen in Capelle aan den IJssel. Deze stukken worden vrijwel dagelijks door Capellenaren geraadpleegd. Ook de nog geldende bestemmingsplannen blijven bij onze gemeente achter.
---