Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 6 juni 2007

Wethouder Van Veen tekent contract Inburgeringtraject 2007-2009

De regiogemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Castricum, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Langedijk en Schermer gaan een samenwerking aan met vijf instanties uit Noord-Holland, die inburgeringtrajecten op maat gaan leveren in de regio Noord-Kennemerland. Wethouder W. van Veen, portefeuillehouder zorg van de gemeente Alkmaar, tekent op 11 juni 2007 het tweejarig contract namens de regiogemeenten. Per 1 januari is de Wet inburgering van kracht geworden. Dat betekent dat mensen in de regio Noord Kennemerland die de Nederlands taal nog onvoldoende beheersen en nog te weinig kennis hebben van onze samenleving, een inburgeringtraject krijgen aangeboden.

Oud- en nieuwkomers krijgen bij het inburgeringtraject een doelgericht traject aangeboden. Dit traject is afgestemd op hun opleidingsachtergrond, werkverleden, leertempo en beroepsniveau dat zij op de arbeidsmarkt ambiëren. De instanties die dit maatwerk gaan leveren zijn het Regio College uit Zaandam, J@R Opleidingen uit Langedijk, Helpdesk Allochtonen uit Zaandam, Horizon College uit Alkmaar en Beroepsopleidingen & Trainingscentrum (BOTC) uit Amsterdam.

Maatschappelijke participatie
Bij het inburgeringtraject ligt de nadruk op maatschappelijke participatie. Daarbij is het van belang dat taal zoveel mogelijk via de praktijk wordt geleerd, zoals bij vrijwilligerswerk en stages. Wethouder Van Veen: "Het is van essentieel belang dat mensen optimaal worden ondersteund bij deelname in de samenleving. Dat geeft hen meer kansen en toekomstperspectief."

Binnen de regio Noord-Kennemerland starten in de komende jaren circa duizend inburgeringtrajecten.