Ingezonden persbericht


Aan de redactie

8 juni 2007


- P E R S B E R I C H T / U I T N O D I G I N G -

Opening Kustfietspad der Lage Landen

Op maandag 11 juni 2007 vindt de officiële opening van het Kustfietspad der Lage Landen plaats. Deze grensoverschrijdende fietsroute loopt van Westkapelle (Nederland) naar Adinkerke (België) en is in totaal 123 kilometer lang. Verschillende Belgische en Zeeuwse partijen hebben intensief samengewerkt aan dit project.

Lokale en gezamenlijke acties
Binnen het project Kustfietspad der Lage Landen zijn een aantal lokale en gezamenlijke acties uitgevoerd:

Informatieborden
Een voorbeeld van een gezamenlijke acties zijn de uniforme groene informatieborden. Westtoer en de gemeenten Veere, Vlissingen en Sluis hebben samen welkomstborden ontwikkeld, die op strategische punten langs de route zijn geplaatst.

Polderstenen
Zowel de gemeente Veere, Vlissingen en Sluis hebben polderstenen langs de route geplaatst die de voorbijganger informeert over de naam van de polder en datum van inpoldering.

Website www.kustfietsroute.com
Ook hebben Westtoer, de gemeenten Veere, Vlissingen en Sluis, VVV Walcheren en VVV Zeeuws-Vlaanderen gezamenlijk de website www.kustfietsroute.com ontwikkeld, waarop gratis routekaarten te downloaden zijn van de route op Zeeuws en West-Vlaams grondgebied. Via ansichtkaarten wordt deze route gepromoot. Het is mogelijk om de Kustfietsroute in deeltrajecten te fietsen, want de route sluit goed aan op lokale fietsnetwerken. Ook is de hele route te fietsen in combinatie met overnachtingen in hotels of op campings.

Fietsontmoetingspunten
Langs het Kustfietspad zijn lokaal 10 fietsontmoetingspunten langs de Zeeuwse en West-Vlaamse kust gerealiseerd, waar de fietser (nader) kennis kan maken met de geschiedenis van de streek. Zo zijn er een uitkijkplatform aan de Nolletjesdijk nabij Breskens, de polderpuzzel in Cadzand, de grondwatermeter nabij de Nederlands-Belgische grens, een vogelkijkwand en uitkijkplatform nabij Zeebrugge.

Overige lokale acties

* De gemeente Sluis heeft lokaal met name geïnvesteerd in het realiseren van ontbrekende tracés en het verbeteren van de kwaliteit van bestaande tracés. Zo is het fietspad tussen Cadzand en Retranchement volledig vrijliggend aangelegd, zijn de fietsstallingen opgewaardeerd en zijn er extra picknickplaatsen aangelegd.
* Op Walcheren heeft het Waterschap Zeeuwse Eilanden een deel van het fietspad tussen Zoutelande en Dishoek verbreed
* Westtoer heeft een aantrekkelijk vrij liggend fietspad aangelegd bij Zeebrugge

North Sea Cycle Route
Het traject van het Kustfietspad der Lage Landen maakt deel uit van de langste bewegwijzerde fietsroute in de wereld, de North Sea Cycle Route. Dit is een route van in totaal 6.000 kilometer rond de Noordzee (door zeven verschillende landen) en is dan ook vermeld in het Guinness Book of Records.

Programma 11 juni:
13.45 uur Ontvangst in de tent op de parkeerplaats 't Zwin (bij Bezoekerscentrum 't Zwin aan Vlaamse zijde) 14.00 uur Toespraak door gedeputeerde Patrick Van Gheluwe van de provincie West-Vlaanderen Toespraak door wethouder Leen Wille van de gemeente Sluis 14.30 uur Grensoverschrijdende fietstocht naar het fietsontmoetingspunt met de educatieve grondwatermeter aan de Internationel Dijk (NL), ter hoogte van restaurant De Witte Koksmuts, Retranchement 14.45 uur Aankomst educatieve grondwatermeter met uitleg van Rita de Ligt van het IVN over grondwater 15.30 uur Vertrek per fiets terug naar Bezoekerscentrum 't Zwin (Vlaamse zijde) 15.45 uur Aankomst bij Bezoekerscentrum 't Zwin (Vlaamse zijde) en informele receptie in de villa van het Bezoekerscentrum. 17.00 uur Einde programma

Aan het project Kustfietspad der Lage hebben de volgende projectpartners een financiële bijdrage geleverd: Westtoer (West-Vlaams autonoom provinciebedrijf voor Toerisme en Recreatie), gemeente Sluis, gemeente Veere en het waterschap Zeeuwse Eilanden.

Participerende organisaties zijn: Waterschap Zeeuws-Vlaanderen, VVV Zeeuws-Vlaanderen, VVV Walcheren & Noord-Beveland, Stichting Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer.

De volgende subsidiënten hebben een bijdrage geleverd aan het project: Euregio Scheldemond (voor 50% van de totale projectkosten) binnen het Interreg IIIA programma, Kustactieplan Vlaanderen, Ministerie van Economische Zaken, Zeeuws Coördinatiepunt Fiets en provincie Zeeland

/////////////////////////////

Noot voor de pers:
Namens Westtoer en de gemeente Sluis bent u van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de officiële opening van het Kustfietspad der Lage Landen op maandag 11 juni a.s..

Voor nadere inlichtingen:
Westtoer:

· Projectleider, Michel Gilté, tel. 0(032) 50-305526 tel. 0(032) 496 544682 (op dag zelf)

· Voorlichting, Dirk Marteel, tel. 0(032)50-305 513

Gemeente Sluis:

· Projectleider, Manon Klein Hesseling, tel. 0(031)117 - 475 560

Team Voorlichting, Saskia de Vries tel. 0(031)117 - 457 125 (vooraf) tel. 0(031)6 - 2708 6833 (op dag zef)

VVV Walcheren en Noord-Beveland: tel. 0(031) 118-583615 tel: 0 (031) 6-13862347