Witte mannen besturen het onderwijs

11.06.2007 / 19:17 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Centrum arbeidsverhoudingen

Centrum arbeidsverhoudingen

Witte mannen besturen het onderwijs

Op 11 juni nam Sharon Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs, het onderzoek 'Samenstelling schoolbesturen en raden van toezicht' in ontvangst. Daaruit blijkt dat de onderwijsbesturen voor tachtig procent bestaan uit witte mannen van boven de 45 jaar.

SBO-directeur Freddy Weima: 'Het idee dat allochtonen niet voor handen zijn moet de wereld uit. Het blijkt dat op vacatures in de kranten veel meer reacties komen, dan besturen verwachten. Ze zijn er wel, als je maar de juiste wegen bewandelt.

De bijeenkomst had plaats in Den Haag op het debat 'Kleur (h)erkennen in schoolbesturen' van Eutonos, het netwerk van allochtone schoolbestuurders van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Het SBO vroeg Regioplan het onderzoek uit te voeren.

Samenstelling qua kleur, sekse en leeftijd
In 2007 heeft slechts 2,5 procent van de 10.383 bestuursleden in het primair en voortgezet onderwijs een allochtone achtergrond. In 2003 lag dat percentage nog lager, namelijk op
1,6 procent. Besturen van islamitische, hindoeïstische en openbare scholen hebben de meeste allochtone leden. Van de raden van toezicht in het mbo en hoger onderwijs heeft acht procent tenminste één allochtoon lid. De meeste allochtonen vervullen hun bestuurlijke functie in het westen van ons land.

Het aandeel vrouwelijke bestuursleden is gedaald. In 2003 was 25 procent vrouw, nu is dat nog maar 20 procent.

In 56 procent van de besturen in het po en vo is meer dan de helft van de leden ouder dan 45 jaar. In 2003 was dat nog 46 procent. In de raden van toezicht in het mbo en ho is ook meer dan de helft van de leden ouder dan 45 jaar.

Old boys network
De meeste schoolbesturen en raden van toezicht vinden een allochtone bestuurder van meerwaarde voor het onderwijs. Ze denken echter ook dat het moeilijk is om gekwalificeerde kandidaten te vinden. Die mening lijkt niet gestoeld op ervaring want ze werven vooral via het eigen old boys netwerk en gaan niet bewust opzoek naar allochtonen.

Governance codes bieden perspectief
De governance codes voor goed onderwijsbestuur kunnen de traditionele manier van werven doorbreken. Veel (concept) codes schrijven een open wervingsprocedure voor. Juist deze manier van werven blijkt beduidend meer allochtone kandidaten op te leveren.