Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Spoorwegen (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 11 juni 2007

------

CNV Spoorwegen tevreden over cao-akkoord met NS: "NS-cao koerst op sociale vernieuwing"

"Deze nieuwe NS-cao voor 25 maanden biedt - naast een reële loonsverhoging - veel sociaal innovatieve elementen. Dat stemt mij tevreden, zo wordt gekoerst op sociale vernieuwing", aldus onderhandelaar Wyb Kusters van CNV Spoorwegen over het vandaag bereikte cao-akkoord bij NS.

NS gaat zich inspannen om al het huidige personeel binnen boord te houden, door te investeren in medewerkers, daarmee alvast inspelend op vergrijzing en minder aanbod op de arbeidsmarkt. Medewerkers wordt zekerheid geboden mits zij flexibel inzetbaar zijn. Dit wordt vooral van servicemedewerkers, mobiele controleurs, hoofd conducteurs en monteurs verwacht. In de nieuwe cao-afspraken met de bond heeft NS zich duidelijk uitgesproken over de meerwaarde van sociaal vernieuwende afspraken binnen het concern. Zo moeten werknemers vanuit hun eigen verantwoordelijkheid zelfstandig beslissingen kunnen nemen, om zo arbeidsprocessen te verbeteren. NS wil zijn personeelsbestand meer dan voorheen een afspiegeling laten zijn van de huidige Nederlandse samenleving. Het bedrijf gaat een extra inspanning verrichten om moeilijk plaatsbare (jongere) werklozen een baan te bieden. Hierbij spelen zogenaamde ontwikkelcontracten, naar een CNV Spoorwegen-idee, een rol. En het CNV-voorstel creativiteitsstages in te voeren wordt ook mogelijk gemaakt. Hierdoor kunnen NS-werknemers in de toekomst betaald stage lopen om daarmee elders een 'frisse neus' te halen en weer terug te keren in de eigen functie. Verder zal NS het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie gaan steunen.

Looptijd en loon
De cao geldt van 1 april 2007 tot 1 mei 2009 (25 maanden). De lonen stijgen per 1 april 2007 met 3 procent en per 1 april 2008 wederom met 3 procent. In december 2007 én 2008 volgt bovendien een eenmalige bonus van steeds 250 euro. De bestaande bonusregeling voor verlaging van het ziekteverzuim blijft gehandhaafd. NS geeft verder in 2008 en 2009 een tegemoetkoming van 100 euro in de ziektekostenpremie. Kusters:'De nieuwe cao NS biedt ruimte voor eigen verantwoordelijkheid. Voor eigen denken en zelf beslissen. Dat moet leiden tot prettiger werken, beter werk en een beter eindresultaat. En een tevreden reiziger kan de NS-medewerkers uiteindelijk nog een bonus van maximaal 250 euro opleveren.'

Overige afspraken
Verder wil NS nadrukkelijk ruimte bieden aan ervaren mensen zonder diploma's, maar met veel praktijkervaring, te omschrijven als Erkenning Verworven Competentie (EVC). Medewerkers kunnen een verzoek doen een opleiding te volgen waarbij die EVC als vereiste 'vooropleiding' geldt. De bestaande pauzeregeling voor rijdend personeel wordt verbeterd. Op moeilijke standplaatsen worden pauzes ruimer ingepland in het dienstrooster, zodat de kans op echt pauze reëler is. In ruil daarvoor vraagt het bedrijf dat de compensatie voor onregelmatig gewerkte uren in beginsel voortaan in geld wordt vergoed en niet langer in tijd. Voorts wil NS zijn medewerkers verleiden langer te werken door een toeslag van 25 procent op extra gewerkte uren te geven. En een gezond personeelsbestand is NS ook wat waard. Om iets te kunnen doen aan de eigen gezondheid krijgt elke medewerker 100 euro te besteden van de werkgever.