Apple Benelux

PERSBERICHT

Apple kondigt nieuwe functies Mac OS X Server
Leopard aan

Bunnik, 11 juni 2007 ­ Apple kondigt vandaag revolutionaire nieuwe functies aan van Mac OS X Server versie 10.5 Leopard, waarmee het besturingssysteem nog gemakkelijker te configureren en te beheren is. Leopard Server is naar verwachting in oktober leverbaar en is sinds de introductie van Mac OS X Server de belangrijkste verbetering van het serverbesturingssysteem. Nieuwe functies zijn bijvoorbeeld een wikiserver, waarmee groepen via een gedeeld intranet kunnen communiceren; Podcast Producer, de ideale oplossing voor het automatisch produceren en publiceren van podcasts in iTunes of een blog; en Spotlight Server waarmee je snel naar materiaal op andere servers kunt zoeken. Leopard Server bevat ook de nieuwe iCal Server. Deze is gebaseerd op de open standaard CalDAV die compatibel is met de nieuwe versie van iCal in Leopard.

"Alleen Apple kan op een en dezelfde dag een geavanceerd serverbesturingssysteem met meer dan 250 nieuwe functies en een nieuwe versie voor individuele gebruikers leveren", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. "Omdat er geen clientlicenties nodig zijn, is Leopard Server de voordeligste oplossing om iedereen, van kleine bedrijven tot grote onderwijsinstellingen, van innovatieve serverfuncties zoals groepsagenda's en een wikiserver te voorzien."

Kleine bedrijven en werkgroepen zonder IT-afdeling kunnen de mogelijkheid van Leopard Server benutten om Leopard-clients automatisch te configureren voor servergebruik, inclusief bestandsdeling, Mail, iCal, iChat, Adresboek en VPN. Leopard Server bevat ook een nieuwe configuratie-interface met een ingebouwde Network Health Check, een nieuw servervoorkeurenprogramma en een Dashboard-widget voor de serverstatus.

Met de wikiserver kunnen groepen gezamenlijke webpagina's (zogeheten wiki's) maken en bewerken met slechts een paar muisklikken. Op de wikiserver wordt ook de complete geschiedenis opgeslagen zodat eerdere gegevens kunnen worden teruggezet en verschillende versies kunnen worden samengevoegd of vergeleken. Met Podcast Producer kan iedereen heel gemakkelijk materiaal opnemen, automatisch naar de server uploaden en omzetten in een podcast. Met Xgrid kan Podcast Producer de video laten coderen door elke Mac in het netwerk. Vervolgens kan de podcast via het internet worden verzonden naar een blog, naar iTunes en via een snel, draadloos netwerk zelfs naar mobiele telefoons met multimediafunctionaliteit. Dit laatste is mogelijk met QuickTime Streaming Server.

Dankzij iCal Server kun je afspraken in verschillende agendaprogramma's op elkaar afstemmen doordat je activiteiten kunt coördineren, vergaderingen kunt plannen en de tijd efficiënter kunt indelen.

iCal Server werkt met de open standaard CalDAV voor integratie met toonaangevende agendaprogramma's zoals iCal 3 in Leopard, Sunbird van Mozilla en Chandler van OSAF. Daarnaast kun je met Directory van Apple snel en gemakkelijk naar personen in een organisatie zoeken en hun contactgegevens, foto, collega's, groepen en zelfs een kaart van de locatie weergeven.

Spotlight Server tilt de bliksemsnelle zoekmogelijkheden van Spotlight naar het niveau van de netwerkserver. Spotlight Server is ontworpen voor werkgroepen met gedeelde documenten, projecten en bestanden en doorzoekt in razend tempo materiaal dat is opgeslagen op geactiveerde netwerkvolumes. Indexering van de inhoud gebeurt automatisch en op een transparante manier op de server, zodat zoekacties altijd snel en up-to-date zijn.

De belangrijkste voorzieningen in Leopard Server, zoals Apache 2, MySQL 5, Postfix, Cyrus, Podcast Producer en QuickTime Streaming Server zijn nu 64-bits. Hierdoor kunnen gebruikers optimaal profiteren van de 64-bits-prestaties en -rekenkracht van hun hardware en werken met grotere gegevenssets. Leopard Server is volledig compatibel met 32-bits-software, waardoor gebruikers 32-bits- en 64-bits- programma's tegelijkertijd native kunnen uitvoeren. Leopard Server is ook geoptimaliseerd om ten volle te profiteren van de nieuwste multicoreprocessors van Intel.

Andere nieuwe functies in Leopard Server:
· Server Admin 4 met nieuwe regelaars voor bestandsuitwisseling en toegangsrechten, een gelaagd beheersmodel en opties voor het organiseren van servers in slimme groepen;
· iChat Server 2 om via tekstberichten veilig te communiceren met anderen op andere systemen buiten de firewall van een organisatie;
· External Accounts om gebruikers van Leopard in staat te stellen hun thuismap op te slaan op een externe, draagbare FireWire- of USB-schijf; · een nieuwe System Imaging Utility die een editor op workflowbasis gebruikt voor het maken van aangepaste schijfkopieën die Boot Camp-partities kunnen bevatten; · Xgrid 2 met GridAnywhere voor ad hoc gedistribueerd computergebruik in omgevingen zonder vaste controllers, en Scoreboard waarmee de snelste CPU die beschikbaar is als eerste een taak krijgt toegewezen; en · QuickTime Streaming Server 6 met ondersteuning voor aanpassing van de bitsnelheid in 3GPP Release 6, die een gelijkmatige streaming mogelijk maakt bij het versturen van materiaal naar mobiele telefoons, ongeacht de netwerkbelasting.

Prijzen en verkrijgbaarheid:
Mac OS X Server versie 10.5 Leopard is naar verwachting vanaf oktober verkrijgbaar via de online Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers. Voor de versie voor 10 clients geldt een adviesprijs van 499 Euro en voor de versie voor een onbeperkt aantal clients is de adviesprijs 999 Euro.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en - videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast zal Apple dit jaar de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.

Perscontact:

Juriaan Bosman
PR manager Apple Nederland
Rechtstreeks telefoonnummer: 030 659 39 40
Mobiel: 06 538 656 28
E-mail: bosman.j@euro.apple.com

Surf voor internationale persberichten en foto's in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr Op de Nederlandse PR-site vind je naast de meest recente persberichten ook beeldmateriaal in hoge resolutie: http://www.apple.com/nl/pr. De algemene website van Apple Nederland vind je op www.apple.com/nl

© 2007 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iTunes, Spotlight, iCal, Xgrid, QuickTime, FireWire, Boot Camp en Apple Store zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


---- --