Medewerker Artsen zonder Grenzen gedood in Centraal Afrikaanse

11.06.2007 / 22:12 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen

PERSBERICHT

Medewerker Artsen zonder Grenzen gedood in Centraal Afrikaanse Republiek

Amsterdam/ Bangui, 11 juni 2007 - Intens verdrietig heeft Artsen zonder Grenzen kennis genomen van de dood van een medewerker in de Centraal Afrikaanse Republiek. Elsa Serfass (27) kwam vandaag door geweervuur om het leven tijdens een verkennende missie in het noordwesten van het land. De Francaise was hier werkzaam als logisticus voor de Franse sectie van Artsen zonder Grenzen. Het was haar eerste missie voor deze organisatie.

Het noordwesten van de Centraal Afrikaanse Republiek wordt beheerst door een gewelddadig conflict tussen rebellen en het leger. Er is veel criminaliteit en bendes maken veelvuldig gebruik van de huidige instabiele situatie.

De lokale bevolking gaat gebukt onder het voortdurende geweld. Vele dorpen in de buurt van de snelweg zijn aangevallen, geplunderd en in brand gestoken. De inwoners zijn gevlucht en moeten in de bossen onder extreem gebrekkige omstandigheden overleven. De gezondheidszorg in de omgeving is volledig ingestort en door de onveiligheid is het voor de mensen nog moeilijker om de nodige medische zorg te krijgen.

Artsen zonder Grenzen verstrekt in Paoua en omgeving basisgezondheidszorg in klinieken en via mobiele hulpteams. Zij hoorde voor het eerst over de catastrofale gezondheidssituatie in het gebied rondom de stad N'Gaoundal, na een aanval van rebellen op 30 mei en de daaropvolgende represailles van het leger. Artsen zonder Grenzen besloot de medische situatie in het gebied te onderzoeken. Tijdens deze verkennende missie werd de auto waarin Elsa zat onder vuur genomen en werd zij dodelijk verwond. Haar tragische dood is een enorme schok voor Artsen zonder Grenzen en wij rouwen om dit verlies. Onze gedachten zijn bij haar familie en vrienden.

Naast de Franse sectie zijn de Nederlandse, Spaanse en Belgische secties van Artsen zonder Grenzen actief in het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek. Zij verlenen primaire en secundaire gezondheidszorg aan slachtoffers van het conflict. Zij werken in en rondom de steden Markounda, Boguila, Kabo en Batangafo. In het noordoosten heeft de Nederlandse sectie tevens een project in de stad Birao.

Een Nederlandstalige woordvoeder is beschikbaar.