Time : 16:14:13
Date : 15 June 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Resultaten grensoverschrijdende wegcontroles uitgevoerd door het federaal Voedselagentschap (FAVV), Federale Wegpolitie en de AID van het Nederlands Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij

Maandag 11 juni 2007 heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in samenwerking met de Federale wegpolitie en de Algemene Inspectie Dienst van het Nederlands Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij wegcontroles uitgevoerd op de vier grote grensovergangen met Nederland in de Belgische provincies Antwerpen, Limburg en Luik. Bij deze controleactie werd simultaan het vervoer komende vanuit Nederland door het FAVV en het vervoer komende vanuit België door de AID gecontroleerd. Hierbij werd er tussen beide inspectiediensten permanent overleg gepleegd. Een dertigtal personeelsleden van het FAVV namen deel aan deze actie.

Het doel was om het welzijn van levend vee (nutsdieren, recreatie-en sportpaarden) tijdens het transport, het vervoer van (rauwe) melk, vlees, vleesproducten, diervoeders·en dierengeneesmiddelen te controleren. Specifiek werd er gelet op de wet op het dierenwelzijn, de infrastructuur en de verplichtingen op vlak van hygiëne en de koudeketen.

In totaal werden op Belgisch grondgebied 129 geladen voertuigen gecontroleerd. Bij 13 vrachtwagens werden er overtredingen vastgesteld. In 8 gevallen heeft dit aanleiding gegeven tot het opmaken van een proces-verbaal. 5 voertuigen werden teruggestuurd naar Nederland omdat de oorsprong van de overtreding op Nederlands grondgebied lag. Deze voertuigen werden onder begeleiding van de federale wegpolitie overgedragen aan de Nederlandse collega's. Algemene hygiëne, onvoldoende gekoelde goederen, ontbreken van keurmerken of afwezigheid van handelsdocumenten waren de voornaamste vaststellingen.

Het was de eerste keer dat een dergelijke intense samenwerking tussen de bevoegde diensten op vlak van dierentransport en het vervoer van dierlijke producten plaatsvond. Dergelijke wegcontroles zullen op regelmatige basis in samenwerking met de Nederlandse autoriteiten georganiseerd worden.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR