Chefkoks met zeventien sterren koken voor ontwikkelingsproject


ZEIST, 20070507 -- Topkoks uit heel Nederland, sommeliers en maîtres van naam, culinaire organisaties, gilden van fijnproevers, horecaleveranciers en opleidingen, in totaal zo'n 250 personen, werken belangeloos mee aan een groots benefietgaladiner op 11 juni 2007 in Slot Zeist. Dit ten bate van ontwikkelingsprojecten in arme landen. Het initiatief hiertoe is genomen door de onlangs opgerichte Demo Kitchen Foundation. Die zet zich in voor educatie op het gebied van voedselproductie en voedselveiligheid in ontwikkelingslanden.

Lesprogramma's zorgen voor kennisoverdracht op het gebied van koken, warenkennis, hygiëne, gastvrijheid, toerisme, productie en export. Doelstelling is primair om door middel van scholing behulpzaam te zijn bij economische ontwikkelingsprojecten. Speerpunt is het project in Escalante City op de Filippijnen. De gemeente heeft al duizend vierkante meter grond beschikbaar gesteld voor de oprichting van het onderwijscentrum. Er komt een internationaal uitwisselingsprogramma voor koks en ondernemers. Nederlandse experts gaan het onderwijstraject initiëren.

Dertien culinaire kanonnen met maar liefst zeventien sterren, zoals Cees Helder, voorheen chefkok van het befaamde Parkheuvel in Rotterdam, Sergio Herman van restaurant Oud Sluis in Zeeuws-Vlaanderen en Jacob-Jan Boerma van de Leest in Vaassen, gaan tijdens het galadiner in de verschillende stijlkamers van Slot Zeist hun kunsten vertonen en uitleg geven bij exquise tafelbereidingen. Het galadiner wordt omlijst met een keur van feestelijke muzikale optredens, performers en kleinkunstenaars.

De Demo Kitchen Foundation verwacht door middel van het evenement sponsoren en donateurs te werven voor deze projecten in verschillende landen. Met name voor het onderwijscentrum op de Filippijnen wil het bestuur op korte termijn middelen genereren. Het benefietgala wordt mede georganiseerd door Leo van Eeghem, voorzitter van de sector restaurants van Koninklijke Horeca Nederland, Guido Nijssen, hoofdredacteur van de restaurantgids Lekker en Jan van Lissum, directeur van de Wine & Food Association, tevens hoofdredacteur restaurantgids GaultMillau in Nederland.

Voor meer informatie www.demokitchen.org