Zeeleeuw reikt Nationale Wisselbeker uit aan Jidde


HARDERWIJK, 20070611 -- Jidde Koelewijn (5 jaar) heeft de Nationale Wisselbeker 2007 gewonnen. De beker werd `overhandigd' door niemand minder dan Sitka de zeeleeuw van het Dolfinarium. De jury vond de foto van Jidde, uit meer dan 800 inzendingen, het leukst. De opdracht luidde: het kind met de leukste foto, waarop het trots zijn of haar wisselgebit laat zien, wint de Nationale Wisselbeker. Plus een dag met de hele klas naar het Dolfinarium. Jidde was enorm trots op zijn prijs.

Jidde, zeeleeuw en wisselbekerInterview met Jidde
Wat vond je klas ervan dat ze met je mee mochten naar het Dolfinarium?
Ze zijn blij met me!

Hoe voelt het om de winnaar te zijn van de Nationale Wisselbeker?
Leuk! Ik mag `m houden. Andere wisselbekers moet je altijd teruggeven.

Heb je nog een tand los?
Er is net weer een tand uit. En ik moet al mijn kiezen nog wisselen.

Doe je volgend jaar weer mee?
Jazeker!

De beker is definitief van Jidde, want de Nationale Wisselbeker is de enige wisselbeker die je voor altijd mag houden als je `m wint.

Tandartsen in actie voor het wisselgebit
De actie werd georganiseerd door Elmex, Ouders van Nu en Groter Groeien in samenwerking met drie vooraanstaande tandartsverenigingen:
* Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT)
* Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK)
* Nederlandse Vereniging van Tandartsen (NVT)

Er deden meer dan 3300 tandartsen mee aan de actie. Verder werden ter ondersteuning van de actie 350.000 gratis Tandenboekjes uitgegeven met daarin nuttige informatie over de verzorging van het wisselgebit. Door veranderende eetgewoonten hebben kinderen steeds vaker last van tandbederf. Een melktand- of kies houdt de plaats vrij voor de daaronder in ontwikkeling zijnde blijvende tand of kies. Verdwijnen melktanden of -kiezen vroegtijdig, dan bestaat er een kans dat het blijvende gebit niet goed in de tandboog komt te staan. Vijftig procent van de kinderen van 5 jaar heeft al vier gaatjes!