Ingezonden persbericht


KUNSTENAARS SPANNEN RECHTSZAAK AAN TEGEN FOTOGRAAF EN DE GEMEENTE DEN

HAAG VOOR VERVUILING EN BANALISERING VAN DE PUBLIEKE RUIMTE

Kunstenaars Vincent W.J. Van Gerven Oei, Jonas Staal en TINKEBELL. van de kunstenaarsgroep EMPATHY(TM) klagen fotograaf Marco Eschler en de Gemeente Den Haag aan.

Dit als reactie op aangifte die de Gemeente Den Haag en fotograaf Eschler deed voor vandalisme aan openbaar eigendom en de ontvreemding van twee foto's en gepaard framework dat door The Hague Festivals '07 in gebruik was voor het tentoonstellen van een zeventigtal foto's van de hierboven vermelde fotograaf op de Grote Marktstraat in Den Haag.

Meer informatie vindt u in onderstaande tekst en foto's in de bijlage.
---

Op vrijdag 8 juni maakten de kunstenaars bekend dat zij in de nacht van 7 op 8 juni stickers met het EMPATHY(TM) logo over woorden hadden geplakt die de foto's van Eschler begeleidden (zie hiervoor ook de documentatie in de bijlage). Eschler toonde beelden van arme mensen uit derdewereldlanden, trotse veteranen en idyllische landschappen, gepaard met begrippen als 'rechtenloos', 'tevredenheid' en 'dualiteit', dit naar eigen zeggen om 'daarmee een vredig gevoel stimuleren, wat zij op hun beurt weer kunnen doorgeven aan anderen. Vrede begint bij jezelf, en als er maar meer mensen hier de voorkeur aan geven, zal de vrede zichtbaarder worden en daarmee uiteindelijk ook het recht' - kortom: vanuit een zogenaamd 'humanistisch' perspectief op onze huidige samenleving.

Het EMPATHY(TM) team achtte deze tentoonstelling als een extreme vorm van banalisering en vervuiling van publieke ruimte, en boven alles: als een extreem clichématige wijze om betrokkenheid bij burgers te bewerkstelligen. Om deze reden claimden zij de tentoonstelling met hun logo. De kunstenaars stellen dat de 'markt van empathie' op dit moment een van de meest aangesproken en meest invloedrijke markten is: het onterende gebruik van foto- en videomateriaal van 'gedupeerden' door spelers in deze markt zoals Eschler in samenwerking met de gemeente, de Partij van de Dieren en het door media- en hulporganisaties, stellen zij daarmee serieus aan de kaak.

Het zogenaamde 'humanistische' karakter waar dergelijke individuen en organisaties beroep op doen wordt volgens het EMPATHY(TM) team te pas en te onpas gebruikt als rechtvaardiging van hun acties: zij verzetten zich dan ook tegen dit onterechte beroep op volkomen onduidelijke en intimiderende morele principes.

De openbare ruimte is VAN IEDEREEN. EMPATHY(TM) ziet het als hun verantwoordelijkheid het gebruik ervan door gemeente-instanties en gepaarde gesubsidieerde cultuurproducenten als Eschler ter discussie te stellen. EMPATHY(TM) zal daarom zijn publieke acties de aanstaande weken voorzetten en alle opgelegde boetes - die o.a in de nacht van 8 op 9 door de politie Haaglanden werden uitgeschreven - in de rechtzaal bevechten. Dit naast de eerder vermelde rechtszaak tegen Eschler en de gemeente Den Haag.

In de bijlage aan deze mail vindt u foto's van de eerste in deze mail vermelde actie in de tentoonstellings-, discussie- en interventieserie die door EMPATHY(TM) worden geïnitieerd - mits deze ongemanipuleerd worden afgedrukt, bent u vrij om deze rechtenvrij te gebruiken.

Meer informatie online: http://www.empathy-research.com Telefonische informatie: 0614305309