KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

10-6-2007

Lisa Westerhof en Merel Witteveen verdienen halve nominatie op EK 470

Lisa Westerhof en Merel Witteveen zijn negende geworden op het Europees kampioenschap in de 470 klasse. In het Griekse Thessaloniki verdiende het ambitieuze team uit het Volvo Talent Plan een halve nominatie voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008. In de geschoonde lijst werden de Oranje-zeilsters vijfde.

De week begon niet goed voor Westerhof en Witteveen. Onderweg naar Griekenland kantelde de trailer en onstand er schade aan de boot en de masten. Ze moesten met hun derde reservemast het water op. Een slecht begin dat zich in de resultaten liet zien.

trots op dat we ons zo goed teruggevochten hebben. Als je alleen naar de resultaten van de laatste drie dagen kijkt, varen we continu in de top. Dat voelt erg goed. En vrijwel iedereen deed mee.

Tweevoudig wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout waren niet aanwezig. Ze verkozen een lange voorbereiding op het volgende nominatie moment tijdens het WK in Cascais, dat van 3 tot en met 13 juli plaatsvindt.

Merel Witteveen zei na afloop. Ik ben heel tevreden met onze
resultaten. We varen met de top mee en dat is supergaaf. Als het moet kunnen we het. We gaan nu een week fysieke training doen in Nederland en dan naar Portugal vanaf 18de juni om ons optimaal op het WK voor te bereiden.

Lisa Westerhof en Merel Witteveen
Lisa Westerhof en Merel Witteveen varen vanaf dit jaar voor het eerst samen in de dames 470 klasse. Dit bijzondere duo is al op jonge leeftijd bezig met een comeback. Ze zijn nog geen onderdeel van de Delta Lloyd kernploeg, maar worden op het moment gesteund door het Volvo Talent Plan (jeugdopleiding).

Westerhof is geboren op 2 november 1981 in de Bilt. Ze begon met zeilen in 1988 bij de WSV Hoorn. In 1995 en 1996 werd Westerhof wereldkampioen in de Optimist. Daarna stapte ze via de 420 klasse over naar de 470 klasse. In haar eerste jaar in deze technisch complexe boot werd ze al derde op het EK 1999. Ze zeilde destijds met Alexandra Verbeek. Haar laatste optreden op het allerhoogste niveau was op de Olympische Spelen van 2004. Samen met Margriet Matthijsse werd ze negende in de Dames 470 klasse. De vijfentwintigjarige Westerhof woont nu in Scheveningen en heeft zich tussen 2000 en 2002 bekwaamd als piloot. Ze is van beroep verkeersvlieger bij de KLM op een B747-400.

Merel Witteveen is geboren op 12 mei 1985 te Leiden. Ze studeerde Natuur- en Sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam en woont ook in de hoofdstad. Ze begon met zeilen in 1995 en werd in 2003 tweede op de Jeugd EK. In de Laser Radiaal klasse wist Merel een tweede plek te veroveren tijdens de Olympic Sailing week in Split.

Volvo Cars Nederland koestert de zeilsport. Om die reden is Volvo een van de hoofdsponsors van het Watersportverbond en is het tevens de enige partner van het Volvo Talent Plan, de jeugdopleiding van het Nederlandse Topzeilen en steunt ook andere Nederlandse topzeilers in Olympische en Paralympische klassen op individuele basis door hun te voorzien van autos en zodoende een waardevolle bijdrage te leveren aan hun mobiliteitprobleem. In ruil daarvoor treden deze topsporters op als ambassadeurs onder naam Team Volvo For Life.