Gezamenlijk werkplan kwaliteit en motivatie verpleeghuiszorg

11.06.2007 / 08:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ned. st. voor psychotechniek

NED. ST. VOOR PSYCHOTECHNIEK

Persbericht

Arnhem, 11 juni 2007

Gezamenlijk werkplan kwaliteit en motivatie verpleeghuiszorg

Deze maand presenteerde de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) het werkplan Kwaliteit en Motivatie in de verpleeghuiszorg. Het werkplan bevat concrete aanbevelingen voor verbeteren van kwaliteit en motivatie van het werk in de verpleeghuiszorg. De aanbevelingen zijn het resultaat van een serie activiteiten die de NSvP in samenwerking met de Stichting Gezond Werk en Economisch Welzijn (StGW) organiseerde. Rondetafelgesprekken, een werkconferentie en een expertmeeting met vertegenwoordigers van verzorgenden, mantelzorgers, directies van verpleeghuizen, overheid en inspectie vormden de basis van het document.

De suggesties voor verbeteringen zijn samengevat in drie thema's. Die vormen samen belangrijke kansen voor daadwerkelijk verbetering van kwaliteit en motivatie in de verpleeghuiszorg.


1. Eén visie op zorg voor dementerenden
Een gezamenlijke visie op zorg helpt verwachtingen van alle betrokkenen in de zorgketen, van bewoner tot directie en van verzorgende tot familie, op elkaar af te stemmen. Dat voorkomt onvrede over de manier waarop zorg moet worden verleend, of ontvangen.


2. Aandacht voor de professionalisering en emancipatie van de verzorgenden Een belangrijk knelpunt in de motivatie van de verzorgenden en hun geleverde kwaliteit van zorg is de positie in de organisatie van verzorgenden. Hoewel zij dichtbij de bewoner staan en vanuit die positie ook een belangrijke stem zouden moeten hebben in de te leveren zorg, wordt in de meeste verpleeghuizen de zorg van bovenaf geregeld en georganiseerd. De verzorgenden staan onder aan de piramide. Ook maatschappelijk gezien heeft het beroep weinig aanzien. 'Zorgen kan iedereen' wordt vaak gedacht, maar alleen met kennis van zaken kan goede zorg geleverd worden.


3. Optimaliseren van samenwerking in de keten
Uit de rondetafelgesprekken bleek dat kwaliteitsverbetering niet zozeer ontstaat door het optimaliseren van ieder onderdeel in de keten, maar vooral door het optimaliseren van verbindingen tussen alle betrokken partijen. Daarbij draait het om: De relatie bewoner/mantelzorger - verzorgende
De relatie verzorgende - management
De relatie management - overheid

Opmaat voor vervolgactie
Het werkplan vormt een opmaat voor vervolgactie. Doel is het netwerk van veranderaars voort te zetten en verder te versterken om ervoor te zorgen dat suggesties voor verbetering daadwerkelijk uitgroeien tot projecten en initiatieven. De verbetering van kwaliteit en motivatie in verpleeghuiszorg is een gezamenlijke uitdaging, waar alle betrokken instanties en personen een bijdrage aan kunnen leveren.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij Sonia Sjollema, directeur van de NSvP, telefoon 026 4457800. Het werkplan Eer van je werk; kwaliteit en motivatie in de verpleeghuiszorg is te downloaden op www.nsvp.nl, of gratis te bestellen via info@nsvp.nl. Een achtergrondartikel is beschikbaar en is als bijlage bijgevoegd.