Gemeente Drechterland

21-5-2007
Onthulling Lancaster monument
Op 12 juni 2007 wordt bij het haventje van Wijdenes een monument onthuld ter herinnering aan de vliegeniers die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid.

Op 12 juni 1944 stortte de Avro Lancaster bommenwerper, Mark III, met registratienummer DV-286 neer in het IJsselmeer. Ongeveer twee kilometer vanaf het haventje in zuidoostelijke richting kwam het toestel in het IJsselmeer terecht nadat het werd neergeschoten door een Duitse nachtjager.

Van de Poolse bemanning overleefde alleen de bommenrichter, de heer Morski, het drama. Hij kon het toestel voortijdig met zijn parachute verlaten. Hoewel de flight-engineer gelijktijdig met hem sprong, heeft hij het door onbekende oorzaak niet overleefd. Zijn lichaam spoelde aan op de kust van Wijdenes.

De restanten van het toestel zijn door duikers van de Air Recovery Group 1940-1945 tijdens vier bergingsacties geborgen. De stoffelijke overschotten van de bemanningsleden zijn na identificatie in 2003 overgebracht naar de Poolse erebegraafplaats in Breda.

De enige overlevende, de heer Morski (geboren in 1911), leeft nu nog en woont in de Verenigde Staten. Of hij overkomt voor deze onthulling is op dit moment nog niet bekend.

De onthulling zal gebeuren door Rob van de Riet, burgemeester van Drechterland. Ook zal een aantal leden van de Air Recovery Group 1940-1945 aanwezig zijn.

---