Universiteit van Tilburg

30 mei 2007

Borstsparende operatie niet altijd beter voor kwaliteit van leven

Promotie chirurg Lideke van der Steeg

De keuze voor een borstsparende operatie in plaats van een amputatie bij borstkanker verbetert de kwaliteit van leven niet altijd, zoals werd aangenomen. Vrouwen die van nature angstig zijn hebben bij een borstsparende operatie een veel grotere kans op een lagere kwaliteit van leven. Dat is de belangrijkste bevinding van Lideke van der Steeg, die op 12 juni promoveert aan de Universiteit van Tilburg. Bij vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, speelt angst een veel minder grote rol.

Vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium kunnen kiezen uit twee behandelmethoden: borstamputatie of een borstsparende operatie gevolgd door bestraling. Lang is gedacht dat een borstsparende behandeling leidt tot een betere kwaliteit van leven, omdat die minder verminkend is. Uit onderzoek van Lideke van der Steeg blijkt echter dat het type chirurgische behandeling geen invloed heeft op de kwaliteit van leven. De persoonlijkheid van de vrouw is daarentegen doorslaggevend. Vrouwen die van nature angstig zijn, hebben na een borstsparende behandeling een slechtere kwaliteit van leven dan vrouwen die niet angstig zijn, bleek uit antwoorden van deze vrouwen op vragenlijsten tot twee jaar na de diagnose of behandeling. De kans op een slechtere levenskwaliteit is maar liefst 18 maal groter. De kwaliteit van leven geldt niet zozeer de gezondheidstoestand, maar iemands tevredenheid met verschillende aspecten van zijn leven. Bij vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, speelt angst een veel minder grote rol. Van der Steeg concludeert dat het zinvol is om de karakterstructuur van een vrouw mee te laten wegen in het behandeladvies voor borstkanker in een voeg stadium. Nu is het advies van de chirurg gebaseerd op klinische kenmerken: is de tumor niet te groot, wat is de leeftijd en algemene conditie van de patiënte en is de borst niet te klein in verhouding tot de tumor. De karakterstructuur en met name de aanwezigheid van de karaktertrek angst is volgens Van der Steeg eenvoudig vast te stellen middels een vragenlijst en heeft grote impact op de kwaliteit van leven. In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 9 vrouwen borstkanker. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Door vroege opsporing en uitgebreidere behandelmogelijkheden is borstkanker voor veel vouwen een chronische ziekte geworden. Het is dan ook van belang om niet alleen te kijken naar de beste behandeling, maar ook naar de kwaliteit van leven, stelt de promovendus.

Lideke van der Steeg (1972, Utrecht) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Na haar artsexamen in 1999 volgde ze een opleiding tot chirurg bij het UMC St. Radboud in Nijmegen en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg. Het onderzoek voor haar proefschrift voerde ze uit in het St. Elisabeth Ziekenhuis in samenwerking met de vakgroep Medische Psychologie van de Universiteit van Tilburg (Faculteit Sociale Wetenschappen). Sinds maart 2007 specialiseert ze zich in kinderchirurgie in het Kinderchirurgisch Centrum Amsterdam, VUMC en het Emma Kinderziekenhuis, AMC.

Noot voor de pers
De promotiezitting van Lideke van der Steeg vindt plaats op dinsdag 12 juni om 16.15 uur in de Aula van de Universiteit van Tilburg. Promotoren zijn prof. dr. Jan Anne Roukema (St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg) en prof. dr. Jolanda de Vries (UvT). Het proefschrift Quality of life in women with breast cancer: the influence of type of surgery and personality (ISBN 978-90-9021818-2) is voor journalisten verkrijgbaar via de Afdeling Voorlichting & Externe Betrekkingen, e-mail persberichtuvt@uvt.nl. Voor meer informatie over de promotie kunt u zich wenden tot Lideke van der Steeg, A.F.vanderSteeg@amc.uva.nl, tel. 020-566 5693. Meer persberichten van de UvT staan op www.uvt.nl/persberichten.