Technische Universiteit Delft

Brugdekken
door M&C

Promotie van dhr. M.H. Kolstein: "Fatigue Classification of Welded Joints in Orthotropic Steel Bridge Decks"

12 juni 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer M.H. Kolstein | MTS-Mechanical Engineering, promotor | Prof.ir. F.S.K. Bijlaard (CiTG)

Fatigue Classification of Welded Joints in Orthotropic Steel Bridge Decks
Dit onderzoek gaat over de vermoeiingsclassificaties van gelaste verbindingen in orthotrope stalen brugdekken. Deze classificaties zijn heeft men nodig om de vermoeiingslevensduur van deze verbindingen te kunnen berekenen en dienen daarom opgenomen te worden in ontwerpnormen. Jarenlang was het ontwerp van bruggen hoofdzakelijk gebaseerd op statische belastingen. Tengevolge van de ontwikkeling van moderne bruggen met een lager eigen gewicht en de sterk toenemende verkeersbelasting is het ontwerpen op vermoeiing steeds belangrijker geworden.
In het onderzoek zijn alle beschikbare vermoeiingsresultaten van laboratorium experimenten en het praktijkgedrag van orthotrope brugdekken opgenomen. Het merendeel van de op ware grootte uitgevoerde vermoeiingsproeven zijn uitgevoerd door de leden van een Europese werkgroep. Met behulp van een statistische analyse van de test data zijn voor de verschillende gelaste verbindingen vermoeiingsclassificaties voor de Europese ontwerpnormen afgeleid. Daarnaast zijn aanbevelingen gegeven voor een verbeterd ontwerp van deze verbindingen.
De samenwerking tussen het stalen dek en de bijbehorende deklaag op orthotrope brugdekken is een belangrijk aspect bij het constructieve gedrag. Vooral de stijfheid van het geheel beïnvloedt het niveau van de optredende rekken in de gelaste constructie en de bijbehorende deklaagconstructie. Uitgevoerde numerieke en experimentele analyses van de optredende rekken en spanningen worden gerapporteerd. Verder behandelt dit proefschrift metingen aan bestaande bruggen en laat het effect van de verschillende deklaagsystemen zien.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 31 mei 2007