Provincie Utrecht

gemeenten in het Vecht- en Plassengebied fuseren?

Gaan de gemeenten in het Vecht- en Plassengebied fuseren?

1-6-2007 -

Informatiebijeenkomsten van Gedeputeerde Staten over het herindelingontwerp

Versterking van de bestuurskracht in het Vecht- en Plassengebied is bij de betrokken gemeenten en de provincie Utrecht al geruime tijd onderwerp van gesprek. Beoogd wordt hiermee de bestuurskracht van in ieder geval de gemeenten Abcoude, Breukelen en Loenen te vergroten. Daarbij zijn ook de omliggende gemeenten De Ronde Venen, Maarssen en Wijdemeren betrokken. Ter discussie staan twee varianten. Tijdens twee informatiebijeenkomsten - op dinsdag 12 juni in Breukelen en op woensdag 13 juni in Vinkeveen - informeert de provincie Utrecht belangstellenden over het herindelingontwerp.

De twee herindelingsvarianten die ter discussie staan, zijn:

Variant 1: Abcoude-De Ronde Venen-grondgebied Breukelen ten westen van de A2; Loenen, Maarssen-Breukelen minus het grondgebied ten westen van de A2;
Variant 2; Abcoude-De Ronde Venen-grondgebied Breukelen ten westen van de A2; Loenen- Breukelen minus het grondgebied ten westen van de A2.

Een gemeentelijke herindeling geschiedt bij wet. Het rijk hanteert hier een aantal criteria voor, te weten draagvlak, bestuurskracht, duurzaamheid, interne samenhang van de nieuwe gemeente, regionale samenhang en evenwicht en planologische ruimtebehoefte. Deze rijkscriteria zijn bij de beoordeling van de varianten door GS gehanteerd. GS maken de keuze voor variant 2 omdat door deze herindeling de bestuurskracht in het gebied wordt versterkt en deze variant op het meeste draagvlak kan rekenen. De keuze voor variant 2 is beschreven in het herindelingontwerp.

Dinsdag 12 juni vindt de informatiebijeenkomst van de provincie Utrecht plaats in Hotel Breukelen in Breukelen. Op woensdag 13 juni is deze in De Boei in Vinkeveen. Op beide avonden is de inloop vanaf 19.30 uur en begint het programma om 20.00 uur. Het einde van de bijeenkomsten is voorzien om 22.00 uur.

Het herindelingontwerp ligt in de periode van 7 mei tot 2 juli 2007 ter inzage in de gemeentehuizen van Abcoude, Breukelen, Loenen, De Ronde Venen, Maarssen en Wijdemeren en in het provinciehuis (Pythagoraslaan 101 in Utrecht). Iedereen kan het herindelingontwerp inzien. Het herindelingontwerp downloaden van de website www.vechtenplassen.nl is ook mogelijk.

Meer informatie: Koen van Tankeren, telefoon 2222