tentoonstelling Kopstukken van het spoor


06.06.2007 / 10:27 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nederlands spoorwegmuseum

Nederlands spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum presenteert nooit vertoonde portretschilderijen van NS-directeuren. Op de tentoonstelling Kopstukken van het spoor zijn bijzondere werken te zien vanaf 1835 tot nu, van gerespecteerde portretschilders als Moesman en Veth. De expositie wordt compleet gemaakt met het nog te onthullen kopstuk van NS-directeur Aad Veenman. Zijn schilderij is gemaakt door kunstschilder Dick Stapel, die met name bekend is door zijn stillevens en portretten. Van 12 juni tot en met 2 juli is Kopstukken van het spoor te zien in Het Spoorwegmuseum.

De portretten van de NS-directeuren werden vaak in opdracht van naaste familieleden of NS gemaakt, ter gelegenheid van een afscheid of jubileum. Het museum heeft dertien werken in haar bezit, waarvan 12 schilderijen en één buste . Vóór het eerst zijn alle kopstukken bijeengebracht in één ruimte en zijn ze zichtbaar voor bezoekers. Zo zijn de diverse schilderstijlen nu goed te zien. Conservator Jos Zijlstra licht toe: Deze tentoonstelling zet een bijzonder tijdsbeeld neer; bezoekers kunnen nu in één oogopslag de verschillen tussen de kunstenaars zien. Door de jaren heen is er namelijk heel wat veranderd op het gebied portretkunst. De expositie Kopstukken van het spoor maakt dit zichtbaar.

Stapel (1942), schilder van het portret van Veenman, werd opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en is lid van schilderkundig genootschap Pulchri Studio. Zijn werk werd in 1973 bekroond met de Prix de Portrait Paul-Louis Weiller en met de Jacob Hartigprijs. Dick Stapels portretten worden gekenmerkt door directheid, allure en een treffende gelijkenis en karakterisering. Vóór Veenman portretteerde hij al diverse leden van de koninklijke familie, oud-ministers en acteurs en actrices.

Voor meer informatie, en fotomateriaal: Communicatie & PR, Roos Franssen,
030-2306206 r.franssen@spoorwegmuseum.nl, www.spoorwegmuseum.nl Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, 3581 XW, Utrecht