Technische Universiteit Delft

Visualisatie
door M&C

Promotie van dhr. B. Vrolijk: "Interactive visualisation techniques for large time-dependent data sets"

12 juni 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. B. Vrolijk | informatica ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. F.W. Jansen (EWI)
toeg.prom | Ir. F.H. Post (UHD-EWI)

Interactive visualisation techniques for large time-dependent data sets
Het onderzoek dat in dit proefschrift is beschreven, was een deel van een groter onderzoeksproject over meerfasenstromingen. Deze stromingen worden gekarakteriseerd door een scherpe overgang tussen de (vloei)stoffen, het zogenaamde fasefront. Een van de doelen van het project was om de evolutie van de fasefronten te bestuderen met behulp van CFD, oftewel om de ontwikkeling van de oppervlakken in de tijd te bestuderen en te begrijpen hoe deze veranderen en elkaar beïnvloeden. Om de evoluerende fasefronten te bestuderen, waren methoden nodig om ze in de eerste plaats te detecteren en te extraheren, vervolgens om ze te kunnen volgen in de tijd en tenslotte om de fronten interactief te kunnen visualiseren. De focus van dit onderzoek was gericht op efficiënte technieken voor interactieve extractie en visualisatie van iso-oppervlakken uit zeer grote tijdsafhankelijke datasets.

Eerst is gekeken naar datastructuren voor snelle toegang, die ontworpen zijn om één bepaalde visualisatietaak efficiënt uit te voeren. Deze datastructuren maken gebruik van de eigenschappen van een bepaald visualisatiealgoritme en zijn erop gemaakt om nauw bij dit algoritme aan te sluiten. Het voordeel van dergelijke datastructuren is dat deze zijn ontworpen om een bepaalde visualisatietaak zeer snel uit te voeren. Echter, het nadeel is dat ze ook beperkt zijn tot slechts die visualisatietaak.

De tweede aanpak die is onderzocht is het gebruik van multiresolutie-datastructuren. Deze structuren bieden de mogelijkheid om de data op meerdere resolutieniveaus te benaderen. Een multiresolutie-datastructuur biedt de flexibiliteit om te schakelen tussen verschillende visualisaties en is ontworpen om grote datasets te kunnen hanteren door resolutie in te wisselen voor snelheid. Deze multiresolutie-aanpak is uitgebreid naar tijdsafhankelijke datasets. Technieken voor de selectie van een aandachtsgebied en voor het beheren van een tijdvenster zijn toegevoegd om interactieve visualisatie van en ruimte-tijd-navigatie in deze grote 4D datasets mogelijk te maken.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 06 juni 2007