Open Dagen Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Volkel

Defensie opent haar deuren! Ieder jaar laten de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee tijdens de open dagen aan het publiek zien hoe zij zich inzetten voor wereldwijde vrede en veiligheid. Dit jaar is er speciale aandacht voor nationale veiligheid. Iedereen kan zelf meekijken en meedoen met de taken en werkzaamheden van de krijgsmachtdelen. De marine, landmacht en luchtmacht hebben ieder een eigen open dag, maar alle krijgsmachtdelen zijn ook te zien op elkaars Open Dagen.

De Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht zijn dit jaar op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni op vliegbasis Volkel. Beide dagen krijgen bezoekers de gelegenheid, o.a. met een tentoonstelling en een vliegshow, om kennis te maken met de taken en middelen van de luchtmacht. De toegang tot de Open Dagen van de Luchtmacht is gratis en de verwachte bezoekers wordt aangeraden met het openbaar vervoer te reizen.

Er zijn vliegdemonstratieteams uit diverse landen. Een primeur dit jaar zijn de Turkish Stars. Het is voor het eerst dat een team uit Turkije haar kunsten voor een Nederlands publiek vertoond. Detail is dat de Turken vliegen met NF-5 jachtvliegtuigen waar de Nederlandse Luchtmacht, voor de komst van de F-16, ook mee vloog. Ook het eigen F-16 demoteam van de Koninklijke Luchtmacht, onder leiding van kapitein vlieger Ralph Aarts, laat uitvoerig zien wat de F-16 in zijn mars heeft. Bezoekers kunnen daarnaast in een mobiel verkeers- en gevechtsleidingscentrum op radarschermen zien en horen hoe de Quick Reaction Alert zijn taak uitvoert. Verder staat er een groot aantal vliegtuigen en helikopters opgesteld om te bewonderen.

De Open Dagen spelen een belangrijke rol bij de voorlichting aan schoolverlaters over hun mogelijkheden voor een baan bij de Koninklijke Luchtmacht. Zij krijgen speciale aandacht van de afdeling personeelsvoorziening van de luchtmacht.

Vliegbasis Volkel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er rijden speciale bussen vanaf NS-station Oss en het busstation Uden. Er zijn parkeerplaatsen in de directe omgeving van het terrein en een gratis fietsenstalling. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de luchtmacht www.luchtmacht.nl. Hier kunt u ook meer informatie vinden over de campagne voor de Open Dagen: Ontdek wat de Luchtmacht doet voor jouw veiligheid!

Noot voor redacties (