Ingezonden persbericht


Persbericht

Apeldoorn, 7 juni 2007

Eindstrijd om plaats in tv-finale Energy Survival start

De winnende basisscholenleerlingen van groep 7/8 uit 12 gemeentelijke en regionale voorrondes, strijden op 12, 15 en 18 juni om een plaats in de tv-finale van Energy Survival in Noorwegen. De halve finales worden georganiseerd door respectievelijk de Provincies Limburg en Noord-Brabant, de Provincie Zuid-Holland en de provincie Gelderland. Het Klimaatverbond ondersteunt, begeleidt en faciliteert ze daarbij om op alle locaties de Energy Survival-'smoel en gevoel' te laten leven. Energy Survival laat met een tv-programma, digitaal lespakket en gemeentelijke voorrondes jongeren zelf duidelijk maken dat je ook op een hele andere manier met energie kunt omgaan.

De halve finale dag

Leerlingen gekleed in Energy Survival t-shirts strijden in 5 verschillende spectaculaire spellen rond diverse energiethema's, speciaal ontwikkeld door ROFRA sportieve evenementen, uit Valkenswaard. Zo wordt met windfietsen airvoetbal gespeeld; waterpompen en watermolens worden in beweging gezet en biomassa wordt ter plekke gewonnen, waarmee lampionnen opgelaten worden. Met zelfgewonnen zonne-energie wordt een solarrace gehouden en de 'zenuwpees' zal de spanning nog meer vergroten. Alle kinderen komen tijdens het KRO-spel voor de camera.

De scholen sluiten de halve finale af met een zelfgemaakte energierap, die beoordeeld wordt door een jury van Bestuurders van Provincies en gemeentes, maar ook bekende deskundigen zoals Christian Link (de gelderse zanger uit X Factor), Atta de Tolk (rapper uit Dordrecht). Een presentatieduo van XAPP, theater en filmproducties, zorgt voor een hoog energiegehalte in het programma. Hiertoe is onder andere een speciaal EnergySurvival-lied ontwikkeld. De halve finalestrijd duurt van 9.30 tot ca. 16.00 uur. Rond 15.00 uur worden de raps uitgevoerd.

Energy Survival

We hebben elke dag energie nodig. Maar te veel energieverbruik is slecht voor het milieu. De aarde warmt hierdoor op en het klimaat verandert. Energy Survival wil met een tv-programma, digitaal lespakket en gemeentelijke voorrondes jongeren duidelijk maken dat je ook op een hele andere manier met energie kunt omgaan. Dit jaar worden de deelnemers aan het populaire tv-programma Energy Survival van de KRO voor het eerst via 12 lokale voorrondes en 3 provinciale halve finales geselecteerd. De Vereniging Klimaatverbond Nederland organiseert deze voorrondes in samenwerking met ruim 20 gemeenten en 3 provincies. Hiermee ontstaat een koppeling naar het gemeentelijke en provinciale klimaat- en energiebeleid. Basisschoolleerlingen van groep 7/8 van de deelnemende gemeenten hebben de afgelopen weken een educatief programma gevolgd via de website www.energysurvival.nl. Tijdens de voorrondes en halve finales gaan de scholen in spectaculaire survivalspellen rond energiethema's een onderlinge strijd aan.

Jeugd neemt heft in eigen handen

Energy Survival is een vernieuwende formule waarin drie producten onder één merknaam elkaar versterken: het tv-programma Energy Survival (KRO), het educatieve programma op de website www.energysurvival.nl (Codename Future) en de voorronden van de Energy Survival (Vereniging Klimaatverbond Nederland). Energy Survival wordt in opdracht van SenterNovem / ministerie Economische Zaken uitgevoerd. De kernboodschap van energiebesparing en duurzame energie is communicatief omgezet in een avontuurlijke en leerzame ontdekkingstocht voor kinderen die beseffen dat de steeds groter wordende energie- en klimaatproblematiek niet langer vooruitgeschoven kan worden. Zij moeten zelf op missie gaan om meer te leren over duurzaam omgaan met energie. De jeugd neemt hierbij dus nadrukkelijk het heft in eigen hand. Dat is tegelijk ook de 'pay off' van Energy Survival: "Onze toekomst staat op het spel, onze missie begint nu!"

Locaties halve finales:

12 juni De Volmolen, Riethoven (N-Br.)
15 juni bezoekerscentrum Dordtse Biesbosch (Z-H) 18 juni Noordoever van Rhederlaag, Lathum (Gld.)

Meer informatie is te vinden op www.energysurvival.nl.

Einde persbericht