Gemeente Hoogeveen

8 juni 2007

Afzender: Bestuur Parkmanagement Buitenvaart, Politie Drenthe, MKB-Noord en gemeente Hoogeveen

Buitenvaart wil keurmerk veilig ondernemen

De ondernemers, de gemeente Hoogeveen en de politie werken aan een veilig bedrijventerrein Buitenvaart. Over een jaar willen de partijen het Keurmerk Veilig Ondernemen behalen, daarbij geholpen door MKB-Noord en het regionaal platform criminaliteitsbeheersing (RPC Drenthe). Doel is minder schade, een groter gevoel van veiligheid en daarmee een aantrekkelijk ondernemersklimaat. De partijen ondertekenen dinsdag 12 juni een intentieverklaring.

Het Keurmerk Veilig Ondernemen biedt de mogelijkheid om gezamenlijk veiligheidsmaatregelen te treffen en daar samen afspraken over te maken. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld sneller en eenvoudiger aangifte doen, cameratoezicht en het afsluiten van het bedrijventerrein. Welke maatregelen nodig zijn voor Buitenvaart moet de komende maanden duidelijk worden. Dan worden de uitkomsten op een rij gezet van een terreinschouw en een enquête onder ondernemers naar de veiligheidsbeleving.

Buitenvaart zou het eerste veiligheidskeurmerk voor een Hoogeveens bedrijventerrein zijn. In heel Nederland worden momenteel veel bedrijventerreinen veiliger gemaakt met behulp van de keurmerkmethode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze. Schade vermindert aanzienlijk en het gevoel van veiligheid neemt in belangrijke mate toe. Bijkomend voordeel is dat bedrijven op een gecertificeerd terrein in aanmerking komen voor een aanzienlijke korting op hun risicopremie van hun bedrijfsverzekering.

MKB-Nederland begeleidt de methode voor de bedrijventerreinen en biedt kosteloos hulp aan door de inzet van procesbegeleiders. Ook de provincie Drenthe erkent het belang van het keurmerk en draagt bij aan de kosten.