Rotterdam wereldhaven van foute biobrandstoffen of voorloper?


08.06.2007 / 13:37 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting natuur en milieu

Stichting natuur en milieu

PERSUITNODIGING

Utrecht, 8 juni 2007

Overhandiging manifest in de haven:
Rotterdam wereldhaven van foute biobrandstoffen of voorloper?

Mirjam de Rijk van Stichting Natuur en Milieu overhandigt op dinsdag 12 juni in de Rot-terdamse haven een manifest aan Ruud Lubbers, kwartiermaker Rotterdam Climate Ini-tiative en Ger van Tongeren, directie Havenbedrijf Rotterdam. Naast bovengenoemde personen zijn aanwezig Henk van der Kolk (directeur FNV bondgenoten) en Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit Rotterdam (ondertekenaars van het CoolClimate manifest) en Jan van der Heuvel (directeur Dienst Centraal Milieubeheer Rijnmond).

Het manifest roept Rotterdam op om te investeren in duurzame biobrandstoffen. Natuur en Milieu maakt bezwaar tegen de Rotterdamse investeringen in de verwerking van zo-geheten eerste generatie biobrandstoffen uit koolzaad, suikerbiet en .riet, graan en palmolie. Rotterdam lijkt zich hiermee te willen profileren als het verdeelpunt van eerste generatie biobrandstoffen in Europa. Natuur en Milieu vindt dit een kwalijke zaak omdat eerste generatie biobrandstoffen leiden tot kaalkap, stijging van voedselprijzen en extra belasting van het milieu. Mirjam de Rijk overhandigt Ruud Lubbers een aantal aanbeve-lingen waarmee Rotterdam zich werkelijk in de voorhoede van het gebruik van duurzame biobrandstoffen kan plaatsen.

In Rotterdam wordt volop geïnvesteerd in de productie en overslag van biobrandstoffen. Fabrieken worden gebouwd, overslagstations worden aangepast en de eerste tankstations voor bio-ethanol worden neergezet. 80% van de totale hoeveelheid Europese palmolie wordt momenteel al via Rot-terdam doorgevoerd, terwijl er 4 miljoen ton biobrandstoffen in Rotterdam geproduceerd wor-den. Maar zorgen deze initiatieven er wel voor dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten en zijn deze investeringen dan wel maatschappelijk rendabel?

Eerste generatie biobrandstoffen zijn niet duurzaam. Er is nauwelijks CO2-winst. Erger nog, de teelt is milieuonvriendelijk en ook sociaal gezien onwenselijk, vanwege het gebruik van bestrijdingsmid-delen, de kap van tropisch regenwoud en voedselconcurrentie. De centrale vraag is:
Wil Rotterdam bekend staan als de haven die medeverantwoordelijk is voor de kaalkap van bij-voorbeeld grote gebieden in Indonesië en sterke stijging van de voedselprijzen voor mensen die het nu toch al moeilijk hebben?

Na de overhandigen van het manifest is er een ontbijt, waarin de pers aan de diverse aanwezige personen vragen kan stellen.


Noot voor de redactie,