Gemeente Utrecht

Van verloederd naar levendig, schoon en veilig winkelcentrum

Winkelcentrum Kanaleneiland behaalt eerste en tweede ster Keurmerk Veilig Ondernemen

Winkelcentrum Kanaleneiland ontvangt morgen (12 juni 2007) het certificaat voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Ondernemers, politie, brandweer, eigenaar en gemeente zijn er in februari jl. niet alleen in geslaagd om hercertificering van de eerste ster van het KVO te realiseren. Het is hen tevens gelukt om, als één van de weinige winkelcentra in Nederland, de tweede ster in de wacht te slepen. De eerste ster wordt toegekend voor structurele samenwerking tussen de betrokken partijen en de maatregelen die worden genomen om de veiligheid in het winkelcentrum te verbeteren. De tweede ster wordt toegekend omdat er een goede aansluiting is tussen het winkelcentrum en de directe omgeving. Ook dat is positief voor de veiligheid en de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum. Concrete maatregelen op dit vlak zijn beheer en onderhoud van de omgeving en goede parkeergelegenheid voor fiets en auto.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de verbetering van grootwinkelcentrum Kanaleneiland. Van een verloederd winkelcentrum met een slecht imago is het veranderd in een levendige, schone en veilige plaats waar mensen naartoe gaan om elkaar te ontmoeten, gezellig te winkelen of boodschappen te doen. Ook voor ondernemers en werknemers is het weer prettig werken in winkelcentrum Kanaleneiland.

Weerbaarheidstraining en overlastdonatie
De gemeente heeft geld uit het leefbaarheidsbudget toegekend om ondernemers en hun personeel weerbaarheidstrainingen te laten volgen om beter met agressieve klanten en overvallen om te gaan. Daarnaast gaan de winkeliers deelnemen aan het project "Overlastdonatie" waarbij zij een winkeldief een extra "boete" van ¤150 kunnen opleggen voor de geleden schade. Dit traject loopt naast het traject van strafrechtelijk vervolging. Eigenaar Urban Interest en de gemeente zijn van plan om bij renovatie en uitbreiding van het winkelcentrum alles op het gebied van innovatie en veiligheid 'uit de kast te halen'.

Blijvende alertheid
Uit de enquête die voor de hercertificering heeft plaatsgevonden blijkt dat het beter gaat dan in 2003. Winkelcentrum Kanaleneiland stond in 2003 aan de wieg van het Dienstencentrum Kanaleneiland dat in dit winkelcentrum gevestigd is en een landelijke voorbeeldfunctie heeft. Daarmee worden goede resultaten behaald. Met behulp van alerte cameraobservanten zijn al vele malen mensen opgepakt voor fietsendiefstal, pinpasfraude en diefstal uit een vrachtwagen. Betrokken partijen evalueren de situatie regelmatig en besluiten waar mogelijk tot nieuwe maatregelen om de (veiligheids)situatie nog verder te verbeteren.

Uitreiking
Op dinsdag 12 juni reikt burgemeester Brouwer- Korf het certificaat van het Keurmerk Veilig Ondernemen uit. De uitreiking vindt plaats bij Entrée Brasserie in winkelcentrum Kanaleneiland en start om 16.30 uur.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie, Pluup Bataille, 030- 286 1140.