Gemeente Delft

Opening gezondheidscentrum Pootstraat

Op dinsdag 12 juni 2007 opent Dick Rensen (wethouder zorg) het gezondheidscentrum in de wijk Hof van Delft, samen met de toekomstige zorgverleners van het centrum. "Werken in dit pand is een verademing", zegt fysiotherapeut Wijnand Krijnen.

In het gezondheidscentrum zijn diverse disciplines van de eerstelijnszorg te vinden: huisarts, maatschappelijk werk, fysiotherapie, jeugdgezondheids-zorg en thuiszorg. "We merken in de korte tijd dat we er zitten al dat het gezamenlijk met andere disciplines gehuisvest zijn zeer constructief is voor de zorgverlening", aldus Krijnen.

De zorg rondom jeugd en hun ouders verloopt in Delft via drie "eerstelijns knooppunten": de JGZ-wijkteams voor de 0-12-jarigen, de Centrale Zorgcommissie voortgezet onderwijs voor 12-16-jarigen, en het Jongerenloket RMC Voortijdig Schoolverlaten voor 16-23-jarigen. Hiermee is een doorlopende zorgketen gerealiseerd. Met het instellen van deze eerstelijns knooppunten heeft de gemeente de aansluiting op de Centra voor Jeugd en Gezin al voorbereid en vereenvoudigd. Belangrijk hierbij is dat de toegang naar onderwijs en zorg voor Delftse jeugdigen en ouders is geregeld. Delft wil in januari 2008 de Centra voor Jeugd en Gezin gerealiseerd hebben.

Het college van de gemeente Delft streeft er naar dat in 2009 elke Delftse wijk een gezondheidscentrum heeft. Door in elke wijk een gezondheids-centrum te realiseren wil de gemeente samen met andere partijen zorgen voor voldoende huis- en tandartsen voor de toekomst en de eerste lijnszorg in het algemeen versterken. Daarom brengt de gemeente in elk centrum in ieder geval ook maatschappelijk werk en een jeugdgezondheidszorgteam onder. In dit JGZ-team werken de medewerkers van het consultatiebureau, het schoolmaatschappelijk werk, de GGD en het opvoedbureau samen. Dit betekent dat er voortaan per wijk een team is voor kinderen van 0 -19 jaar.

Eind 2007 gaat het gezondheidscentrum in de Vermeertoren open, in 2008 start de bouw van een nieuw gezondheidscentrum in Buitenhof.

Het gezondheidscentrum Pootstraat is tot stand gebracht door intensieve samenwerking tussen woningcorporatie Vestia, projectontwikkelaar Ceres projecten (onderdeel van Vestia), gemeente Delft en de gebruikers van het pand. De wijkbewoners kunnen op 20 juni het nieuwe pand bezichtigen tijdens de feestelijke inloopactiviteiten

Het gezondheidscentrum, ontworpen door architect Jan Splinter uit Den Haag, is een open en inzichtelijk gebouw met een heldere structuur. Zowel voor het gebouw zelf als voor het interieur zijn natuurlijke materialen gebruikt, waardoor een aangename en warme sfeer voor de zorgverleners gecreëerd is.