Provincie Flevoland



45-Plus is productieve levensfase

Op de afsluitende conferentie van het Europese samenwerkingsproject "Ouderen op de arbeidsmarkt", vorige week in Sheffield, riep gedeputeerde Andries Greiner (economische zaken en arbeidsmarkt) de aanwezigen op de 45-plusfase te beschouwen als een productieve fase van het arbeidzame leven.

"Dat we 45-plussers hard nodig hebben op de arbeidsmarkt staat inmiddels wel vast. Maar zij moeten vooral aangesproken worden op de waarde van hun kennis en ervaring. Juist in de fase van het leven, waarin er minder verplichtingen zijn doordat de kinderen zelfstandig zijn geworden, doet zich de situatie voor dat een beroep op hun kwaliteiten kan en mag gedaan worden", stelt Greiner.

Aan het project werkten organisaties uit vijf Europese landen mee: Frankrijk, Duitsland, Polen, Engeland en Nederland. De provincie Flevoland was de leidende organisatie en presenteerde "Ouderen aan de slag in Flevoland", een aanpak die in Lelystad werd beproefd en die o.a. bestond uit het trainen van arbeidsconsulenten in het bemiddelen van werkzoekenden in deze leeftijdscategorie. Duidelijk is dat de standaardmethode van reageren op advertenties e.d. voor hen niet goed werkt en dat vooral het benutten van netwerken meer kansen biedt. Het resultaat van de aanpak was positief en wordt nu landelijk ingevoerd.

Greiner, die ook voorzitter van het Provinciaal Platform Arbeidsmarkt is, wees erop dat de werkloosheid in Flevoland weliswaar fors afneemt, maar dat de 45-plussers daarvan nog onvoldoende profiteren. Daarom wil het PPA dat de CWI's en de gemeenten krachtig inzetten op de toeleiding naar werk van juist deze groep.

Gelijktijdig is het noodzakelijk dat werkgevers - bedrijven én overheden - zich ervoor openstellen, en proberen deze groep werkenden voor hun organisaties behouden. Daarbij kan voortdurende opleiding en training goede diensten bewijzen