Gemeente Spijkenisse


Bladkorven in Spijkenisse

12 juni 2007

In de commissievergadering van 10 januari 2007 is een initiatiefvoorstel ingediend voor het plaatsen van bladcontainers. Het college heeft dit voorstel overgenomen en plaatst als pilot meerdere bladkorven in rayon West. In de commissievergadering van 20 juni zal het voorstel en het beschikbare krediet behandeld worden.

Tijdens de bladvalperiode in het najaar plaatst de gemeente zeventien bladkorven voor een periode van tien weken op makkelijk bereikbare plaatsen in rayon West. Er is gekozen voor het plaatsten van bladcontainers op de Ouverturelaan (6x), Bachbaan (2x), Bonnetpad (1x), Dallelaan (4x), Rousselpad (1x), Duprépad (1x), Bonnetpad (1x) en Buntgras (1x).

Het is de bedoeling is dat bewoners de bladeren opruimen en in de bladkorven deponeren, de gemeente geeft opdracht de bladkorven wekelijks, of indien nodig vaker, te legen.

Door het gebruik van bladkorven ligt er minder blad op straat, de rioolkolken raken minder verstopt, de straten zijn minder glad en bewoners hebben minder last van overvolle bakken. Bewoners hechten veel waarde aan preventie en onderhoud van hun directe woonomgeving.

In diverse gemeenten in Nederland is al ervaring opgedaan met het plaatsen van bladkorven. Burgers gebruiken de bladkorven goed en in sommige wijken van gemeenten zijn zelfs al gezamenlijke bladruimacties georganiseerd.