Waterschap Groot Salland

Ruimte voor natuur, water en recreatie

Maandagmiddag 11 juni 2007 nam gedeputeerde Piet Jansen van de provincie Overijssel de heringerichte polder Sekdoorn officieel in gebruik.

In de polder Sekdoorn, ten zuiden van Zwolle is 11 ha ruimte voor natuurontwikkeling, water en recreatie gecreëerd. Over een lengte van 420 meter is de dijk langs de Soestwetering verwijderd en verder landinwaarts is een nieuwe dijk van 900 meter aangelegd. Hier was 50.000 m3 grond, pak weg ongeveer 700.000 volle kruiwagens, voor nodig. Voor de helft kwam deze grond beschikbaar van de oude dijk. De andere helft werd uit een gedeelte van de nieuwe waterberging van 11 ha gegraven.

Samen sterk

Het plan om in Sekdoorn aan de slag te gaan is ontstaan uit een samenwerking tussen de Landinrichtingscommissie Salland-West, de Dienst Landelijk Gebied, Landschap Overijssel, het Waterschap Groot Salland, de gemeente Zwolle, DLH Ontwikkeling en de provincie Overijssel. Landschap Overijssel kwam door de verkaveling in Salland West in bezit van deze landbouwgrond en wilde hier de natuur kansen bieden. Het waterschap was op zoek naar uitbreiding en compensatie van waterberging door bouwactiviteiten in Zwolle. Ook kon een begin gegeven worden aan de inrichting van de wetering volgens de Europese Kaderrichtlijn Water. De gemeente Zwolle kreeg op deze manier een recreatiegebied dicht bij de stad dat bijzonder aantrekkelijk is voor natuurliefhebbers..

Kansen
voor natuurontwikkeling

Na ruim dertig jaar is de wetering weer voor een klein gedeelte uit zijn strakke keurslijf van dijken gehaald. In periodes van hoog water kan dit gebied weer overstromen. Hierdoor zal de kievitsbloem, die er vroeger in grote getale voorkwam, zich weer meer laten zien. Langs de wetering is een zogenaamde 'paaibaai' gegraven. Deze baai raakt voor een deel begroeid met waterplanten en doet dan dienst als paaiplaats,een soort beschutte kraamkamer voor jonge visjes. Ook zullen veel amfibieën, libelles en juffers gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden. Door deze ontwikkelingen zal het gebied zeer aantrekkelijk worden voor vogels. De hooilanden zullen vooral bevolkt worden door kieviten, grutto's, ooievaars en de zeldzame kwartelkoning. Op de paaibaai kun je eenden, reigers en ganzen aantreffen en in de moeraszone onder meer de waterral en karekiet. In de trekperiode kunnen op de overgangszones met slik veel steltlopers aanwezig zijn. Er is een zwaluwenwand en een vogelkijkhut geplaatst. De eerste oeverzwaluwen nestelden zich inmiddels in de wand.

Fietspad

Op de nieuwe dijk is een betonnen fietspad/onderhoudspad aangelegd van 3 meter breed. Halverwege duikt het fietspad met een breedte van 1,5 meter en een totale lengte van 900 meter de polder in, loopt verder langs de paaibaai en sluit bij de spoortunnel naadloos aan op de bestaande route. Het fietspad is tijdelijk opgenomen in het rondje Zwolle. Op een aantal plaatsen zijn in Sekdoorn bankjes en informatiepanelen geplaatst.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl