FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: nieuwe cao NS voorbeeld voor andere werkgevers

Veel werkgevers kunnen een voorbeeld nemen aan de nieuwe cao voor NS, waarover FNV Bondgenoten vandaag met de directie een akkoord heeft bereikt. In het akkoord zijn veel afspraken gemaakt op het gebied van sociale innovatie.

Bestuurder Roel Berghuis van FNV Bondgenoten is tevreden: "Het vakmanschap van de mensen staat weer centraal in dit akkoord en dat is veel waard. Waar andere werkgevers alleen maar kosten willen besparen, wil NS investeren in zijn mensen".

In het nieuwe cao-akkoord zijn afspraken gemaakt over sociale innovatie, veiligheid, werk- en rustijden en opleiding en werkzekerheid. Zo komen er 200 jongerenbanen bij en gaat NS initiatieven nemen om het personeelsbestand een betere afspiegeling van de samenleving te laten zijn. Ook stelt NS EUR50.000,- beschikbaar voor een onderzoek naar de belastende elementen in het werk. Berghuis: "Het belangrijke daarbij is dat NS weer luistert naar haar werknemers. Door in beeld te brengen wat precies de zware beroepen zijn binnen NS, kunnen voor deze functies aanvullende afspraken worden gemaakt over risicovermindering, het tijdig overstappen naar een minder zware functie of andere maatregelen".

De werknemers van NS krijgen verder een loonsverhoging van 3% per 1 april dit jaar en 3% per 1 april 2008. In december 2007 en 2008 krijgen ze ook een eenmalige uitkering van EUR250,-. Als het klantenoordeel van NS omhoog gaat, krijgen de werknemers ook nog een eenmalige uitkering van maximaal EUR250,-.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 april 2007 tot 30 april 2009.
---