Schriftelijke reactie aan Minister Plasterk n.a.v. homobeleid

12.06.2007 / 10:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Homo lesbische federatie nl

Homo lesbische federatie nl

Schriftelijke reactie aan Minister Plasterk nav 'Beleidsvisie voor het homobeleid'

'Homo-emancipatie is geen vrijbrief tot ontoelaatbaar(seksueel) gedrag'

Breda, 12 juni 2007 - In een brief aan Minister Plasterk heeft de Homo LesBische Federatie Nederland (HLBF) de volgende aandachtspunten kenbaar gemaakt:


- De Beleidsvisie voor het Homobeleid is niet afkomstig van de gehele HLBT beweging.
- van samenwerking in de holebi-beweging in Nederland is slechts beperkt sprake. Door organisaties wordt er onderling 'gevochten' om de almachtige subsidie-euro waarbij het belang van de doelgroep ondergeschikt schijnt.

- Onder de nationaal en algemeen opererende belangenorganisaties zijn er enkele verworden tot subsidieverslindende commerciële 'bedrijven' waar het maken van winst tot uitgangspunt is gemaakt en de homo-emancipatie het middel is verworden om tot deze winsten te komen.

- Een groot deel van de middelen die het Kabinet beschikbaar wenst te stellen moet middels oormerking door gesluisd worden naar gemeenten en provincies zodat juist lokale en regionale organisaties meer ondersteuning krijgen in de vele taken die zij uitvoeren.
- Het grootschalig maken van onderscheid tussen discriminatiebestrijding van holebi's met discriminatiebestrijding van andere minderheidsgroepen benadrukt het hokjesdenken en is op zich al als een discriminerende handeling te duiden. Daarom dient er één beleid voor discriminatiebestrijding te komen met daarin, indien nodig, de verscheidenheid van doelgroepen en methodes.

- De holebi-beweging dient voorzichtig te werk te gaan bij het benaderen van media. Het overvloedig uitvergroten van homodiscriminatie kan leiden tot 'homomoeheid' en zelfs tot meer discriminatie en geweld.

- Het besluit om subsidiegelden aan Nederlandse belangenorganisaties ter beschikking te stellen voor homo-emancipatieprojecten op Aruba en de Nederlandse Antillen is betreurenswaardig en had beter niet plaats kunnen vinden nu deze gelden niet rechtstreeks worden verstrekt aan nationale Arubaanse en Antilliaanse organisaties zoals ALFA(Aruba) en Orguyo(Antillen).

- Commerciële concurrentie door gesubsidieerde holebi-organisaties met het (gay) bedrijfsleven zoals die nu bestaat dient te worden bestreden.
- Homo-emancipatie is geen vrijbrief tot ontoelaatbaar (seksueel) gedrag. Het 'recht op onveilige seks' zoals door sommigen verwoord is een ontoelaatbare overschrijding van algemeen geldende opvattingen over fatsoen en kan ook niet vallen onder de noemer van emancipatie.

- Het ontbreekt de holebi-gemeenschap aan de nodige zelfreflectie en zelfkritiek. Deze discussie zal binnen de holebi-gemeenschap aangezwengeld moeten worden.

HLBF heeft via directe en indirecte leden/lidorganisaties/lidbedrijven (hier en in de overzeese Koninkrijksdelen) een achterban van 20.483 personen en is daarmee de grootste holebi-belangenorganisatie binnen het Koninkrijk der Nederlanden.


Noot voor de redactie /