Gemeente Hilversum

Oudste schoolgebouwtje wordt gemeentelijk monument

11 juni 2007
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 4 juni de vroegere bewaarschool aan het Noordse Bosje aangewezen als gemeentelijk monument. Dit gebouw is het oudste nog aanwezige schoolgebouwtje in Hilversum. Het is gebouwd in 1867, gerenoveerd in 1923 en uiteindelijk gerestaureerd in 1997.

Het verzoek om het voormalige schoolgebouw aan te wijzen als gemeentelijke monument is een gezamenlijk initiatief van De Hilversumse Historische Kring Albertus Perk, Heemschut, de Bewonersgroep Behoud Schooltje Noordse Bosje en de bewonersvereniging De Binnenring. Het college heeft besloten dit verzoek te honoreren omdat het schoolgebouwtje een grote cultuurhistorische waarde heeft en omdat het tot de oudste nog bestaande gebouwen in Hilversum behoort.

Het schoolgebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor een schoolgebouw ongewone vormgeving, gecombineerd met een voor de bouwtijd karakteristiek materiaalgebruik en detaillering. Het gebouw is samengesteld uit twee delen met elk een eigen karakter, die het gebouw een T-vormige plattegrond geven. Deze plattegrond lijkt sterk op die van een boerderij.

Zowel de eigenaar van het gebouw, Stichting Philadelphia Zorg 't Gooi, als de partijen die het verzoek tot aanwijzing van de monumentenstatus hebben ingediend, zijn inmiddels op de hoogte gesteld.