Gemeente Den Haag

Gisteren heeft de gemeente Den Haag samen met onder andere de Politie, Brandweer, Douane, Arbeidsinspectie, Belastingdienst en Verispect (Wet op de kansspelen) een grote controle gehouden bij alle Haagse strandpaviljoens. Dit zijn er 68 in totaal: 48 in Scheveningen en 20 in Kijkduin. Er zijn weinig ongeregeldheden aangetroffen en de controle verliep rustig en gemoedelijk. Ook de ondernemers waren te spreken over de gang van zaken. Het algemene beeld dat de controle geeft is dat de horeca aan de Haagse kust zn zaken goed op orde heeft. De meest geconstateerde overtredingen bleken het niet in het pand aanwezig zijn van een vergunning en de afwezigheid van een bevoegd leidinggevende. Dit kwam respectievelijk 12 en 16 keer voor.

Samenwerking
De uitgebreide horecacontrole is een samenwerking van de verschillende handhavende instanties. Deelnemers aan de actie waren de gemeente Den Haag (Inspecteurs Openbare Ruimte, Sociale Dienst, Brandweer), Politie, Douane, Belastingdienst, Arbeidsinspectie en Verispect. Verdeeld in vijf teams controleerden zij behalve de aanwezigheid van de diverse benodigde vergunningen onder andere ook de brandveiligheid, de identiteit van het horecapersoneel, afdracht van belastingen en de naleving van de wettelijke regels voor speelautomaten. Een dergelijke gezamenlijke controle is efficiënt voor zowel de horeca-ondernemers als de handhavers zelf.

Waarschuwing of boete
Niet bij alle overtredingen werd direct een boete uitgedeeld. In veel gevallen voert de bevoegde instantie naar aanleiding van een geconstateerde overtreding eerst een hercontrole uit. Zo is gisteren aan 11 horecawerknemers gevraagd om alsnog hun ontbrekende identiteitsbewijs te tonen op het politiebureau. Ook de Brandweer zal diverse ondernemers eerst een waarschuwingsbrief sturen over geconstateerde gebreken aan bijvoorbeeld brandblussers en nooduitgangen. Is bij een tweede controle de zaak nog niet in orde, dan volgen maatregelen.