Provincie Utrecht

extra steun voor jongeren met beperking

Convenant als extra steun voor jongeren met beperking

12-6-2007 -

Onderwijs, zorginstellingen en reïntegratie bedrijven verbeteren samenwerking

Onderwijs- en zorginstellingen en reïntegratie bedrijven in Ermelo ondertekenen vandaag een convenant dat ertoe moet leiden dat jongeren met een beperking een eerlijke kans krijgen om mee te doen aan onze maatschappij. Met name op het gebied van opleiding, stage- en werkplekken, onderzoek kennisdeling en subsidie aanvragen wordt verbetering nagestreefd. Bijzonder is dat bij het convenant naast het praktijkonderwijs en het speciaal onderwijs ook partijen zijn betrokken als het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), ROC's (Regionaal Opleidingen Centrum), MEE, AOC's (Agrarisch Opleidingen Centrum).

De scholen houden zelf de regie in handen maar profiteren wel van de expertise van de andere organisaties. Dit uit zich bij ontwikkeling van nieuwe opleidingen en activiteiten. Hiervoor huren scholen bijvoorbeeld een universiteit in of een reïntegratiebedrijf. Subsidie aanvragen kan gezamenlijk gebeuren. 47% van de leerlingen heeft meerdere beperkingen. Zij hebben van meerdere instanties hulp nodig. Andere activiteiten zijn het afstemmen van stage- en werkplekken, samenwerken met werkgevers en het opzetten en verbeteren van een bovenschools longitudinaal leerlingvolgsysteem.

De afspraken in het PrOREC-convenant (Praktijk Onderwijs, Regionaal Expertise Centrum) gelden tot en met 2012. Het is mogelijk gemaakt door ondersteuning van de provincie Utrecht op het gebied van kennis en financiële bijdrage. De voorbereiding is gedaan door het Regionaal Bureau Onderwijs (RBO), een onafhankelijk landelijk werkend projectbureau op het snijvlak van arbeidsmarkt en scholing.

Meer informatie: Wilma Heideman, telefoon 030 258 26 23