FNV

12-6-2007 Protest bij bezoek minister Zimbabwe

Met enkele actiegroepen protesteert de FNV morgen tegen het bezoek van de milieuminister van Zimbabwe aan Den Haag. Met een leven museum vragen ze aandacht voor bedreigde mensensoorten in Zimbabwe als oppositieleden, vakbondsleiders en journalisten.

Onder het bewind van Robert Mugabe worden in Zimbabwe de mensen- en vakbondsrechten op grote schaal geschonden. De actievoerders vinden het onaanvaardbaar dat minister Francis Nhema van milieu en toerisme welkom is op de grote conferentie over bedreigde diersoorten in Den Haag.

Nhema is prominent lid van het regime van Mugabe en medeverantwoordelijk voor onderdrukking, martelingen en economische misère. Hij staat op de zwarte lijst van de EU en mag Europa niet in. Voor de conferentie over bedreigde diersoorten wordt echter een uitzondering gemaakt.

De actievoerders zijn het hier niet mee eens. Uit protest creëren ze een levend museum voor mensensoorten die in Zimbabwe met uitsterven worden bedreigd, zoals vakbond leiders, oppositieleden, mensenrechtenadvocaten, journalisten, studenten, vredesactivisten en boeren.

Het levend museum is een initiatief van ZimbabweWatch in samenwerking met FNV Mondiaal, ICCO en Kerk in Actie. De actie op woensdag 13 juni begint om 8.30 uur op het grasveld voor het World Forum Convention Centre, Churchillplein 10 Den Haag.

Lees meer achtergrond over vakbondsrechten in Zimbabwe

Right 2 unite