VVD


12-6-2007

Europese Commissie stelt onderzoek in naar Franse heffingen op Nederlands pootgoed

De Europese Commissie bestudeert momenteel het Franse systeem voor heffingen op geïmporteerd pootgoed, waarbij ook gekeken wordt of het systeem wel verenigbaar is met de Europese wetgeving. Dat antwoordt de Europese Commissie op schriftelijke vragen van VVD -europarlementariër Jan Mulder.

Met name voor pootaardappeltelers en vlaszaadtelers zijn de heffingen zeer nadelig. Mulder: "Ik vind de Franse heffingen op Nederlands pootgoed en zaaizaad zeer onterecht, omdat het product in Nederland ook al getest wordt en de kosten bovendien niet in verhouding staan tot de diensten die geleverd worden."

"Ik ben blij dat de Europese Commissie een onderzoek ingesteld heeft en hoop dat zij met de uitkomsten van dit onderzoek Frankrijk op de vingers zal tikken. Gezien de ernst van het probleem moeten die uitkomsten niet te lang op zich laten wachten."

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) diende over deze handelsbelemmering al in 2004 een klacht in bij de Europese Commissie. In haar antwoord gaf de Europese Commissie tevens aan de klacht van de NAO in het kader van het onderzoek zo snel mogelijk te zullen behandelen.

Via de volgende link vindt u de schriftelijke vragen en antwoorden:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E- 2007-1782+0+DOC+XML+V0//NL&language=NL