Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Schoolpleinen werden zoneparc

Twee schoolpleinen in IJsselmonde zijn onlangs omgetoverd tot een Zoneparc

Het gaat om het schoolplein van het Mr. Schats Instituut aan de Hollands tuin en het schoolplein van de Mr. Van Eijckschool aan de Ruimersdijk. Eind mei zijn de nieuwe schoolpleinen feestelijk in gebruik genomen.

Wat houdt een Zoneparc in
Bij een Zoneparc is het schoolplein verdeeld in drie zones. In de rode zone kunnen kinderen sporten (basketbal, voetbal). De blauwe zone is bedoeld voor diverse spelletjes. En in de gele zones kan worden gechilld. Het concept is in Groot Brittannië ontwikkeld om op een laagdrempelige manier toegang te bieden tot sport, beweging en spel. Op basis van de goede resultaten heeft de Britse overheid ervoor gezorgd dat in Engeland reeds 350 basisscholen een Zoneparc hebben. De Zoneparc Foundation Nederland streeft er voornamelijk naar om de Zoneparcs te realiseren in achterstandswijken of drukke stadscentra met weinig buitenruime. De buurt krijgt buiten schooltijd ook toegang tot het schoolplein. Dit wordt gerealiseerd in samenwerking met de lokale gemeente. Uit onderzoek blijkt dat het concept een positief effect heeft op sociale integratie, verhoging van fysieke activiteit, ontwikkeling van creativiteit en het afnemen van pesten en geweld.

Op het schoolplein van de Mr. Van Eijckschool is ook nog een nieuw klimrek geplaatst met een glijbaan. Het klimrek is geschonken door woningcorporatie Vestia.

De twee Zoneparcs in IJsselmonde zijn de laatste van de in totaal 14 Zoneparcs die in de stad zijn geopend. Vooralsnog zijn er vanuit de stad geen plannen voor het creëren van meer Zoneparcs. De deelgemeente IJsselmonde wil echter onderzoeken of er mogelijkheden zijn om in de deelgemeente meer schoolpleinen van een Zoneparc te voorzien.

Bram van Hemmen opent op een skippybal Burgemeester Opstelten opent op stelten
het nieuwe schoolplein van de Mr. Van Eijkschool. het nieuwe schoolplein van het Mr.

Schatsinstituut.