Gemeente Hardenberg

Parkeerfonds houdt centrum Hardenberg bereikbaar

De gemeente Hardenberg heeft een parkeerfonds ingesteld. Aanleiding hiervoor is onder andere het Masterplan Centrum Hardenberg dat momenteel wordt uitgevoerd. De gemeente Hardenberg wil zorgen voor voldoende parkeerplaatsen in het centrum, maar wil tegelijkertijd voorkomen dat de kosten voor de aanleg van extra parkeerplaatsen worden afgewenteld op de gemeenschap. Uit het parkeerfonds kan de aanleg van parkeerplaatsen ten behoeve van nieuwbouw gefinancierd worden.

Er wordt momenteel volop gebouwd in het centrum van Hardenberg. Wanneer tussen bestaande bebouwing een nieuw pand wordt gebouwd of een bestaand pand wordt uitgebreid, lukt het niet altijd om parkeerplaatsen op het eigen terrein te realiseren. Dit betekent dat parkeren op openbaar terrein moet gebeuren en dat de kosten door de gemeenschap moeten worden betaald omdat in het openbare gebied extra parkeerplaatsen beschikbaar moeten zijn. Om hier verandering in te brengen heeft de gemeenteraad van Hardenberg op 22 mei het parkeerfonds ingesteld.

Het instellen van het parkeerfonds houdt concreet in dat bij alle nieuwbouw- of verbouwingsplannen in het centrum voortaan wordt gekeken hoeveel parkeerplaatsen nodig zijn ten behoeve van het betreffende project. Dit geldt voor winkels en bedrijven, maar ook voor woningen en voorzieningen. Als het mogelijk is, moeten de benodigde parkeerplaatsen op eigen terrein worden aangelegd. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn, kan het college van burgemeester en wethouders een ontheffing verlenen van het aanleggen van parkeerplaatsen op eigen terrein. Aan deze ontheffing is een financiële bijdrage aan het parkeerfonds verbonden. Dit geld gebruikt de gemeente om parkeerplaatsen aan te leggen ter compensatie van de bouwplannen waar het parkeren niet op eigen grond gebeurt.

Het parkeerfonds geldt voor de gehele gemeente Hardenberg. Het is niet van toepassing bij de bouw van nieuwe woonwijken. Hier wordt bij de ontwikkeling al rekening gehouden met de aanleg van parkeerplaatsen. De kosten hiervan zijn opgenomen in de bouwterreinprijs.

De hoogte van de bijdrage aan het parkeerfonds is afhankelijk van het aantal te compenseren plaatsen en van het gebied waarin wordt gebouwd. Voor een parkeerplaats in het centrum van Hardenberg moet 5.000 euro in het parkeerfonds worden gestort. Voor een parkeerplaats in het centrum van Dedemsvaart geldt een financiële bijdrage in het parkeerfonds van 3.000 euro. De gemeente stelt een parkeerovereenkomst op voor de storting in het parkeerfonds. Hierin wordt onder meer vastgelegd hoeveel er moet worden betaald en hoeveel plaatsen de gemeente aan gaat leggen.